Útátadás

2023.02.17. 19:17

Három forgalmas útszakasz újult meg Kiskunhalason

Egy 350 millió forintos beruházási csomag keretében, kormányzati forrásból öt forgalmas utcát újítanak fel Kiskunhalason, ebből három útszakasz – a Dr. Nagy Mór utca, a Kuruc vitézek téri lakótelepen egy szakasz és a Vadkerti út – elkészült, ezeket egy bejárás keretében adták át pénteken délelőtt. Az útfelújítások hamarosan a Batthyány és az Árpád utcában folytatónak.

Pozsgai Ákos

A képen balról: Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere, Bányai Gábor fejlesztési kormánybiztos, a térség (Fidesz–KDNP) egyéni országgyűlési képviselője, Tóth Péter, a halasi városháza Városfejlesztési, Üzemeltetési és Főépítészi Osztály vezetője és Kovács Krisztián, a kivitelező cég ügyvezetője

Fotó: Pozsgai Ákos

A felújítás előtt álló útszakaszok közül a Dr. Nagy Mór utcában és a Kuruc vitézek téri lakótelepen előbb egy közel 100 milliós KEOP-pályázat keretében felújították az utak alatt húzódó ivóvízvezetékeket, hogy később ne kelljen felbontani az új utat amiatt, hogy eltörnek a vezetékek – mondta el az átadón Fülöp Róbert polgármester. 

A Vadkerti és az Eperd utca lakói is új utakon járhatnak
Fotós: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

A Nagy Mór utcában az ivóvíz­hálózat rekonstrukciója során a Szövetség térig egy 60–70 éves gerincvezetéket cseréltek ki, illetve 19 darab bekötést újítottak fel, három csomópont építettek át, illetve közel 120 méter hosszú bekötővezetéket újítottak fel a több mint fél kilométeres szakaszon. 
A Kuruc vitézek terén is a Kiskunvíz Kft. szakemberei cserélték ki a régi, elhasználódott ivóvízhálózat vezetékeit, a gyakori csőtörések miatt ugyanis korábban sok víz elszivárgott a talajba, ami nemcsak veszteséget okozott a szolgáltatónak, hanem az úttest alapját is rongálta. 

Az útfelújítás során a Dr. Nagy Mór utca utcán 430 méter hosszon történt burkolatfelújítás, illetve a hozzá tartozó patkarendezések. – Korábban nagyon rossz minőségű, töredezett, kátyús aszfaltfelület volt. Erre húztunk egy új kopóréteget, a szükséges kiegyenlítésekkel. Ahol kellett, ott a szegélyt megigazítottuk. Valamint a Hajnal utcai torkolatnál a rendezetlen parkolóhelyzetet szabályoztuk, több új parkolóhelyet festettünk fel az elkészült új aszfaltra, valamint a kereszteződésnek a geometriáját is kijavítottuk – mondta el Tóth Péter, a halasi városháza Városfejlesztési, Üzemeltetési és Főépítészi Osztály vezetője. 

Ezen az utcán a szegélyezés még nem készült el, mert az út mellett egy társasház épül, amikor elkészül, a beruházó fogja ezt a munkát elvégezni. A Nagy Mór utca felújítása 39 millió forint volt. 

Ennek a beruházási csomagnak a része volt a Kuruc vitézek téri lakótelepen megvalósult jelentős útfelújítás is. 

– Az út rossz állapota mellett a rendezetlen parkolási helyzet is indokolta a felújítást, a régi református temető oldalában nagyon hullámos volt már az aszfalt, több helyen is megsüllyedt. Jelentős számú új parkolóhelyet tudtunk kialakítani, a távhőszolgáltató és az óvoda előtti útszakasz egyirányú lett. A kerékpárosoknak lehetővé tettük azt, hogy az egyirányúsítással szemben is közlekedhessenek, ez az ott lakóknak jelentős könnyítés volt, ez a beruházás 96 millió forintba került. Ezen a helyen egy másik pénzügyi csomag keretében egy megelőző ütemben a lakótelep belső részén, az óvoda előtt egy harminc férőhelyes parkoló is épült, így az óvodába a gyerekeiket hozó-vivő szülők is könnyebben meg tudják oldani ezt a feladatot – sorolta a beruházás részleteit Tóth Péter. 

A harmadik felújított útszakasz a Vadkerti út és az Eperd utca buszfordulóig eső része volt, amely összesen 840 méter hosszan újult meg. A vízelvezető aknák fedlapjait kicserélték és újraszintezték, valamint az út mindkét oldalán új szegély épült, a beruházás 57 millió forintba került. 
Az útépítések az elkövetkezendő hónapokban a Batthyány utcán és az Árpád utcában folytatódnak, ahol előbb az ivóvízhálózat rekonstrukcióját végzik majd el. 

A most elkészült új utcákat Fülöp Róbert polgármester, Bányai Gábor fejlesztési kormánybiztos, a térség (Fidesz–KDNP) egyéni országgyűlési képviselője, Tóth Péter, a halasi városháza Városfejlesztési, Üzemeltetési és Főépítészi Osztály vezetője és Kovács Krisztián, a kivitelező cég ügyvezetője adták át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában