Ballószög

2023.01.11. 07:00

Tanító jellegűek is a népmeséket idéző képek a ballószögi iskola aulájában

Nemcsak szép, de tanító jellegű is Rédai Magdolna Teréz két alkotás, mely a Kossuth Lajos Általános Iskola auláját díszíti.

Sebestyén Hajnalka

Rédai Magdolna Terézia ajándékba ajánlotta fel műveit

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Rédai Magdolna Teréz grafikus és festőművész az elmúlt évben vendégeskedett az intézményben, melynek családias hangulata, hagyományokat tisztelő küldetése megihlette. Az ajándékba felajánlott két alkotást a téli szünet előtt adták át, néhány gyermek azonban most, a tanév újraindításával csodálhatta meg először.

Az alkotó, a Kecskeméten élő Rédai Magdolna Teréz grafikus és festőművész szeretetből készítette el a képeket az iskola részére. Egy tanárnő, Borsikné Pap Márta meghívására még a 2022-es esztendő első felében járt Ballószögön. Nagyon kedves lett számára a település, és azon belül is magával ragadta a Kossuth Lajos Általános Iskola családias hangulata.

A képek kapcsán az alkotó következőket mondta: „A festmények által szeretné a magyar kultúra egy nagyon meghatározó elemének segítségével tanítani a gyermekeket mind a küzdelemről, a táncról, kultúráról, egyenlőségről és nem utolsó sorban népszerűsíteni egy kiváló alkotást, a Magyar népmeséket.”

Az egyik festmény az Aranyalmafa történetét idézi meg, mely jól mutatja, hogy mindenért meg kell küzdeni, ha célunk van, tenni kell érte, fontos az összefogás. 

A másik, a táncoló pár pedig utal a néphagyományok megőrzésének fontosságára, mely az iskolában is kiemelt szerepet kap. Ballószögön nagyon népszerű a néptáncoktatás.

A képek kereteztetéséhez, felrakásához, valamint az alkotóművész ajándékát felajánlásokból biztosíthatta az iskola. Szülők, pedagógusok és a faluház is hozzájárult mindehhez.

A Kecskemét Rajzfilmstúdió engedélyezte a közismert motívumelemek használatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában