Kecskemét

2023.01.12. 06:50

Nincs biztonságban a korlát a Piaristák terén

2020 őszi telepítése óta hat alkalommal tarolták le a kiskörút gyorshajtói a kecskeméti Piaristák terén lévő kereszteződésben található korlátot. Januárban már két alkalommal kellett javítani a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. munkatársainak, a kár eddig több millió forint.

Horváth Péter

Illusztráció

Fotó: Bús Csaba

Bizonyára valami furcsa parajelenség áll annak a hátterében, hogy Kecskeméten ebben a kereszteződésben a száguldó autók kormányai gyakran a korlát felé veszik az irányt. Évek óta. Szerencsére a jelenség nem veszélyeztet mindenkit, csak azt, aki nem tartja be a közlekedési szabályokat. Idén másodszor vagyunk itt. Ez alkalommal teljesen új korlátokat kellett kihelyeznünk. A feljelentést megtettük, reméljük, meglesz, aki kifizeti a költségeket – ez a kesernyés humorú bejegyzés jelent meg hétfőn a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (KVÜ) közösségi oldalán A kecskeméti Bermuda háromszög címmel, amit a Piaristák terén található kereszteződés korlátainak megrongálásával kapcsolatban posztoltak. Amióta kialakították a kereszteződést, visszatérő problémát jelent az, hogy a gyorshajtók elmérik a kanyart és megrongálják, kidöntik a járda szélén álló korlátot.  

– A kereszteződést 2020 őszén adták át. Azóta a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-nek minden évben kb. négyszer kellett kisebb-nagyobb javításokat végezni a gyorshajtók károkozásai miatt 

– mondta Boros Gábor, a KVÜ ügyvezető igazgatója.

– Idén január 1-jén a hajnali órákban ismeretlen tettes rongálta meg a Piaristák terén álló korlátrendszert, amelyet teljesen újjá kellett építeni. A megrongálódott korlátokat a KVÜ ügyeletes forgalomtechnikai munkatársai még január elsején beszállították a társaság telephelyére. A teljes korlátrendszert január 2-án pótolták a cég munkatársai.

2023. január 3-án a hajnali órákban szintén rongálás történt a Piaristák terén a korlátrendszerben. A teljes mértékben kidőlt korlátokat január 9-én pótolták a KVÜ munkatársai.

A korlátrendszer kétszeri cseréjének költsége hozzávetőlegesen kétmillió forint – részletezte a rongálásokat Boros Gábor.

A KVÜ mindkét esetben feljelentést tett a Kecskeméti Rendőrkapitányságon, bízva abban, hogy a téren kihelyezett kamerák segítségével könnyen beazonosítható a tettes, aki az okozott kárt megtéríti.

Nem idén okoztak először bajt  a gyorshajtók a Piaristák terén. A KVÜ közösségi oldalán több posztra is bukkanhatunk 2021-ből. A Korlátok nélkül című 2021. március 22-i bejegyzésben ezt írják: A Piaristák terén tavaly ősszel kialakított új kereszteződésben ez már a második baleset volt, amikor kiszakították a korlátot. Igaz, hogy éles a kanyar, de a megengedett sebességgel haladva biztonsággal bevehető. Munkatársaink immár a harmadik korlátot helyezték a térre fél éven belül. Az Egészségügyi Központ előtt hiányzó korlátot is pótoltuk – szól a poszt szövege. Úgy tűnik, hogy a nyarat megúszta a korlát, de az ősz nem indult jól, mint arról a szeptember 8-án kelt bejegyzés tanúskodik: A Piaristák terén tavaly ősszel kialakított kereszteződésben 4. alkalommal jártunk a korlátok ügyében, immár harmadik alkalommal azért, hogy az „ismeretlen okokból" megsérült korlátrendszert helyreállítsuk. Két oszlopot és 4 elemet kellett kicserélni. A mérleg eddig tehát hatszori javítás a január eleji két alkalommal együtt, ami több milliós tételt jelent.

– Az új kereszteződés sok szempontból biztonságosabbá tette a közlekedést, azonban a kiskörúton nem szüntette meg az éjszakai, hajnali gyorshajtást, amelynek gyakran baleset és kidőlt korlátok a következménye. A száguldók megfékezésére a rendszeres és szigorú rendőri ellenőrzésen felül a kiemelt gyalogátkelők, fekvőrendőrök bizonyultak eddig a leghatékonyabb megoldásnak

 – utalt Boros Gábor a probléma egy lehetséges megoldására. 

Nem csak a korlátok a kiskörúti száguldozók kárvallottjai. A tavaly júliusi közmeghallgatáson is előkerült a probléma, akkor a Szabadság tér 5. szám alatti lakók beadvánnyal folyamodtak a városvezetéshez azért, hogy segítsenek megszüntetni az ottani gyorshajtást.  
Mint az egyik lakó akkor elmondta, kibírhatatlan viszonyok uralkodnak a kiskörúton esténként, amikor a szokásos, mintegy 60 autóból álló társaság 100 kilométer/órás sebességgel száguldozik házuk mellett. Hangsúlyozta, hogy korábban örömmel költöztek a belvárosba, figyelembe véve azt is, hogy forgalmas helyre költöznek, de a száguldozók miatt élhetetlen az élet házaikban: nagy zajjal haladnak „megbuherált” autóikkal, koromfelhőket eregetve. Ilyen kormot törölnek le a teraszukról, és elveszik a pihenés jogát azzal, hogy nagy zajt csapnak. Mint fogalmazott, a tévé sem hallható, olyan hangosak.

A lakóközösség kérése, hogy tegyék 30 kilométer/órás zónává a kiskörutat, vagy legalább náluk tegyenek ki 30-as korlátozó táblákat, a Cifrapalotánál, a Technika Házánál és a Jakó cukrászdánál. Akkor Engert Jakabné alpolgármester azt válaszolta, hogy a gyalogátkelők szintbeli kiemelése a kiskörút teljes felújításakor valósulhat meg, de erre keresik még a forrást.

Megkerestük a rendőrséget is az üggyel kapcsolatban. Az a válasz érkezett, hogy érkezett bejelentés a januári esettel kapcsolatban és szabálysértési eljárásban vizsgálják az ügyet. A múltban egy alkalommal azonosítottak jogsértőt, aki megrongálta a korlátot, őt helyszíni bírsággal sújtották. A rendőrség válaszában kiemelte, hogy közlekedési akciókkal igyekeznek visszaszorítani a gyorshajtások számát a belvárosban.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában