Közgyűlés

2022.10.13. 18:37

Köztéri alkotásokat helyeznek ki Kecskeméten

Több köztéri műalkotás kihelyezéséről is döntött a kecskeméti közgyűlés csütörtöki ülésén.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Az elmúlt időszakban három kérelem érkezett az önkormányzathoz köztéri alkotások kihelyezéséről. Farkas P. József, a Wojtya Ház alapító-igazgatója kereste meg azzal az városvezetést, hogy műalkotást szeretnének elhelyezni a Horog utcában, az Ilona utca és az Egressy utca folytatásában található zöldfelületi részen. A Hit és Barátság emlékművel az évszázadokra visszatekintő magyar-lengyel barátságra szeretnék felhívni a kecskemétiek figyelmét. Elkészítésére Balanyi Károly képzőművészt kérték fel. A műalkotás fényezett fekete gránit posztamens, szürke hasított gránit talapzaton, fényezett, kereszt alakú gránit betéttel, rajta szálcsiszolt, rozsdamentes acél plasztika tűzzománcozott vörösréz berakással. Az alkotás teljes magassága 228 centiméter.

A tervezés, a kivitelezés, a szállítás és az elhelyezés költsége kicsit több mint négymillió forint, melynek költségeit a Wojtyla Ház Nonprofit Kft. vállalta, és a városnak adományozza a műalkotást.

Kecskemét 1976 után az elmúlt 10 év városfejlesztői tevékenysége elismeréseként 2021-ben másodszor is elnyerte a Hild János díjat, melyet a Magyar Urbanisztikai Társaság adományozott a városnak. A díjazottak emlékérmet és az adományozásról szóló oklevelet kapnak és az érem nagyított változatát kötelesek emlékműként köztérre kiállítva, vagy központi helyen lévő épület falára emléktáblaként kihelyezni. A 60 centiméter átmérőjű süttői mészkőből készült emlékművet a Kossuth téren, a Városháza és a nagytemplom hátuljánál, a Szent István szobor előtt lévő térkőből kirakott kör közepére helyezik. Elkészíttetése és szakszerű elhelyezése 600 ezer forintba kerül, ennek költségét az önkormányzat pályázati forrásból fedezi. A terveket Balanyi Károly képzőművész és Balanyi Zoltán szobrászművész készítette el.

Új életet kap Tamás Ervin munkácsy-díjas festőművész Egészség című falplasztikája, ami a Balaton utcában álló, tavaly elbontott hajdani megyei KÖJÁL épületét díszítette. A hét és fél négyzetméteres alkotást az eredeti helyszínen sajnos nem lehetett megmenteni, de precíziós lézeres szkenneléssel és háromdimenziós nyomtatás segítségével sikerült róla másolatot készíteni. Az eredetivel megegyező, 252,4x310 centiméter nagyságú alkotást Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Piaristák tere 7. szám alatt álló épületének oldalán helyezik el. A műalkotás másolatának értéke kilencmillió forint, az elhelyezés 900 ezer forintba kerül.

Az előterjesztést egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában