Galériával / Videóval

2022.10.16. 06:55

Istentiszteleten iktatták be Kecskemét új evangélikus lelkészét

Beiktatták hivatalába Hajduch-Szmola Patrikot, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség új lelkészét szombat délután, az Evangélikus Templomban megtartott ünnepi istentiszteleten. Hajduch-Szmola Patrik Kis Jánost követi a gyülekezet vezetőjeként, miután elődjét több mint 40 évi, és ezen belül 34 éves kecskeméti szolgálat után szeptember 17-én búcsúztatták hivatalából.

Horváth Péter

A képen (balról): Hajduch-Szmola Patrik, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség új lelkésze és Homoki Pál, a Bács-Kiskun Megyei Evangélikus Egyházmegye esperese.

Fotó: Horváth Péter

Pál Apostol Kolossébeliekhez írott leveléből választotta a beiktatás alkalmából tartott ünnepi istentisztelet ige szakaszát Homoki Pál, a Bács-Kiskun Megyei Evangélikus Egyházmegye esperese: az odafent valókkal törődjetek, ne a földiekkel. Az esperes hangsúlyozta, hogy jól működő, biztos lábakon álló gyülekezetbe érkezett az új lelkész, ám nehéz feladatra vállalkozik, hogy nagyhírű elődeit követve gondozza közösségét. Nehéz feladat, mert bizonyára lesznek, akik a teljes megújulást szorgalmazzák, és lesznek olyanok, akik a megtartó tradíció mellett állnak ki, miszerint semmin sem szabad változtatni. Mint fogalmazott, az ifjú lelkész nemzedéknek az elődök örökül hagyták: az Isten igéjéhez képes én magam másodlagos vagyok. Ennek értelme, hogy a lelkész dolga, hogy törődjön mindenkor mindenkivel – tisztában kell lennie az idősek és fiatalok gondjaival és boldogságával, gyülekezete tagjainak örömével és bánatával. Mindehhez pedig nem a földi dolgokból merít erőt, hanem Isten erejéből – erre utal a választott bibliai szakasz. Azt is hangsúlyozta, hogy a valódi megújulás a tradíciók jelentette gyökerekből táplálkozva lehetséges csak.  

Ezt követően a gyülekezet elöljárói átadták a lelkészi meghívólevelet a presbiter részére, ami annak bizonysága, hogy készek lelkészüknek elfogadni Hajduch-Szmola Patrikot, a gyülekezet ősi szokás szerint orgonakíséret nélkül elénekelte a Jövel, Szentlélek Úristen kezdetű éneket. Ezután a felekezetek képviselői áldást mondtak a beiktatott lelkészre, majd a Confirma evangélikus hagyománya szerint a jelenlévő lelkészek körülállták az oltár előtt az új gyülekezeti vezetőt.

Hajduch-Szmola Patrik székfoglalójában hangsúlyozta: mindannyian Istent keressük, őt szeretnénk látni. Fontos feladatnak tartja a környező világgal felismertetni, hogy kérdéseikre Istenben és Krisztusban találják meg a válaszokat. 

– Nem válaszokat kell adni az embereknek, hanem segíteni nekik megtalálni azt a fókuszt, mellyel Istent megláthatják és megtalálhatják saját válaszaikat – mondta a frissen beiktatott lelkész. Kiemelte, hogy az eredendő bűn mellett fontos hangsúlyozni az ember eredendő jóságát, s az eredendő Isten felé nézését. Az Isten megpillantásához pedig a szív megtisztításán keresztül vezet az út. Kiemelte: azon dolgozik majd, hogy a gyülekezet továbbra is olyan közösség legyen, ahol Krisztus áll a középpontban, csakúgy, mint eddig.

Az istentiszteletet közgyűlés követte, melynek egy napirendi pontja volt, az új lelkész beiktatását rögzítő jegyzőkönyv elfogadása. Ezután prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester és a többi felekezet vezetője, képviselője köszöntötte a Hajduch-Szmola Patrikot, köztük elődje, Kis János nyugalmazott lelkész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában