Kelebia

2022.08.20. 13:18

Őrizzük meg István király örökségét, erkölcsi iránymutatásait

A Szent István napi ünnepség Kelebián a Krisztus király templomban reggel nyolc órakor szentmisével kezdődött, amelyet Hozdik Zsolt plébános és dr. Pribitek László atya celebráltak.

Pozsgai Ákos

Maczkó József polgármester

Fotó: Pozsgai Ákos

A szertartás keretében az eredetileg tervezettől eltérően a kedvezőtlen időjárás miatt nem a Szent István szoborcsoportnál, hanem a templomban áldották meg az új kenyeret, majd Maczkó József polgármester mondott ünnepi beszédet.

Kiemelte, hogy Szent István király az egységes, önálló királyság megszervezésében a magyar nép fennmaradását célzó isteni akaratot valósította meg, a keresztény Magyarország megteremtését tartotta életcéljának és a kereszténység elterjesztését.

– Ma, amikor Európa lábbal tiporja a keresztény örökséget, amikor a nemzetállamok fölbomlasztását tűzik zászlójukra a világuralomra törő erők, ösztökéljen bennünket a keresztény és önálló magyar királyság céljától vezértelt államalapító királyunk emlékünnepe 

– hangoztatta a település vezetője, aki emlékeztetett, hogy István király felismerte, hogy a magyarság csak az országgá, nemzetté válás révén őrizheti meg életképességét, hogy ehhez pedig bekellett tagolni az országot az európai államok rendjébe, államot építeni és meghonosítani a keresztény kultúrát.

– Emlékeznünk kell arra, hogy új államot, alkotmányt és jogrendet teremtett, hogy katonai erővel és békekötéssel megőrizte az ország függetlenségét, hogy befogadó nemzet uralkodójaként otthont adott más népeknek, hogy a magyarság és a befogadott népek kulturális értékeinek a megőrzésével, hittérítők és szerzetesek segítségével meghonosította és kiteljesítette az európai kultúra és oktatás értékeit, az egyházzal karöltve a hit, a becsületes munka, az erkölcs és a törvény tiszteletét kivívta, hogy a hazánkban élő tudósok és kézművesség támogatásával megszervezte és megerősítette a gazdasági életet – sorolta a polgármester.

Fotós: Pozsgai Ákos

Maczkó József szerint István király olyan örökséget hagyott, amit ma is a mindennapjainkban érzékelünk. Azzal zárta beszédét, hogy a helyi közösségek és az ország próbáljon megmaradni azokon az erkölcsi pilléreken, amelyeket István király szellemisége iránymutatásként jelöl meg mindannyiunk számára. A megemlékezésen közreműködött Farkas Alíz, Kovács Kitti és Kovács Fruzsina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában