Tarjányi András

2021.11.23. 06:55

Jótékony célok miatt növeszti meg a haját a félegyházi fiú

Jobb adni, mint kapni – szól a közismert mondás. Tarjányi András esetében ez különösen igaz. A tizenhét éves félegyházi fiú ugyanis két éve arra szánta el magát, megnöveszti a haját, hogy elajándékozhassa egy olyan gyermeknek, aki kemoterápiás kezelés miatt vesztette el a tincseit.

Vajda Piroska

Tarjányi András

Fotó: Vajda Piroska

Tarjányi András egy véletlen folytán, az interneten találkozott először a hajadományozás lehetőségével. Rögtön el is határozta, megnöveszti a haját, hogy elajándékozhassa egy daganatos betegségben szenvedő gyermeknek. Annyira nem nagy szenvedés a hajnövesztés – gondolta –, és ha ezzel másnak örömet okozhat, akkor miért ne vágna neki? Miért kerüljön a levágott haja minden hónapban kukába, ha másoknak segíthet vele? Az akkor tizenöt éves fiatalembert családja is támogatta az elképzelésben, így vágott neki két éve a haj­növesztésnek.

Szinte a nulláról kezdte, hiszen alig néhány centis volt akkoriban a frizurája, ami az eltelt hónapok alatt már közel harminc centiméteresre nőtt. Kezdetben gyors és látványos volt a hajnövekedés, ami azonban fokozatosan lelassult, így nagy türelmet igényel Andrástól a hajnövesztés.

Arról is őszintén beszélt, hogy voltak pillanatok, amikor legszívesebben levágatta volna a haját, de édesanyja és barátnője biztatására nem adott fel a tervével.

Környezetében többször is előfordult, hogy megszólták a haja miatt, de amikor elmesélte, azért növeszti, hogy parókát készítsenek a levágott tincseiből beteg gyerekeknek, megváltozott az emberek véleménye.

Barátai, diáktársai, tanárai is elismerően szóltak András elszántságáról.

Előfordultak vicces helyzetek is. Volt, hogy lánynak nézték és kiküldték a férfimosdóból. Vagy amikor a vonaton együtt utazott a barátnőjével, a kalauz jó utat kívánt a hölgyeknek. Persze a maszkviselés is közrejátszott az összetévesztésben – idézte fel András, aki azt is elmondta, hogy barátnője is rászánta magát az ajándékozásra, és a napokban levágatta derékig érő haját, amit kislány kora óta növesztett. Félt a változástól, de jól sikerült a rövid frizura, így nem bánta meg a döntést.

András haja hamarosan eléri azt a hosszúságot, amikor már érdemes lesz levágni és a fején is marad belőle.

Az előírások szerint minimum 30 centisnek kell lenni a levágott tincseknek, hogy abból parókát tudjanak készíteni.

András azt is elmesélte, Kecskeméten találtak olyan fodrászatot, ahol foglalkoznak hajadományozással, ott azzal járulnak hozzá a kezdeményezéshez, hogy ingyen vágják le az ajándékba szánt hajat, majd továbbítják azt a megfelelő és megbízható helyre.

Tarjányi András
Fotó: Vajda Piroska

András azt is elmondta, hogy szeretne élni azzal a lehetősséggel, hogy megtudja, ki kapta meg a hajából készült parókát. Sőt, arra is lehetősége van, hogy egy személyes üzenetet is eljuttasson az általa patronált gyermekhez. András mindenféleképpen szeretne írni valami biztatót a hajtincsei mellé.

Tarjányi Andrásról azt is megtudtuk, hogy a Móra Ferenc Gimnázium 11. osztályos diákja. Jelenleg gőzerővel készül az előrehozott érettségire és a nyelvvizsgára, jövőre ugyanis pszichológia szakra szeretne felvételizni. A tanulás mellett autót vezetni is tanul, és ha ideje engedi, akkor crossfitedzésekre jár.

Segítik a beteg gyermekeket

Hazánkban több nonprofit szervezet is foglalkozik hajadományozással. Általuk ingyenesen kapják meg a valódi hajból készült parókákat azok, akik a kemoterápiás kezelés okán elvesztették a hajukat, ezzel is enyhítve a betegségben szenvedők lelki és szociális terhét. Az adományba kapott hajakból, illetve pénzadományok segítségével méretre szabott parókákat ajándékoznak a beteg gyermekeknek, hogy ezáltal is hozzájáruljanak komfortérzetük javításához. A valódi hajból készült parókák több százezer forintba kerülnek, ami a legtöbb család számára megfizethetetlen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában