kecskemét / galériával

2021.09.02. 13:55

Már öntözőtartályból locsolhatják a facsemetéket az önkéntesek

Egy köbméter űrtartalmú mobil tartályokat helyezett ki öt helyszínen a Városüzemeltetési Kft. Kecskeméten, hogy ezzel is segítsék a lakóközösségeket, civil szervezeteket és önkénteseket a sok facsemete öntözésében.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

A zöld színű mini víztárolókból egy-egy jut Kadafalvára, a buszfordulóhoz (Mókus utca), a Hunyadivárosban a Hankovszky ligetbe és a Szilágyi Erzsébet utcába, az Árpádvárosban pedig a Reile Géza utcába, a Csigabiga óvoda melletti területre, és a Tizedes utca-Szabad utca által határolt kis parkba. Utóbbi helyszínen ismertette a kezdeményezés részleteit dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester:

– Itt tavaly összesen 24 facsemetét ültettek el a Termostar Kft. támogatásával, ebből 18 élte túl a telet és az idei igen száraz nyarat.

Sajnos csak néhányan viselték annyira a szívükön a kis fák sorsát, hogy ne nézzék tétlenül, ahogy kiszáradnak

- fogalmazott az alpolgármester.

Balla Éva több kecskeméti társasházban közös képviselő, lakásszövetkezeti elnök, ő és kisfia, Gábor rendszeresen eljártak a parkba, és még néhány lelkes ismerős segítségével gondoskodtak a csemeték vízutánpótlásáról a legnagyobb kánikulában is.

Hetente egyszer tudtak időt szakítani a locsolásra, amely azért nem két percig, hanem inkább másfél-két óráig tart. Eleinte vödrökkel hordták a vizet az egyik közelben lévő boltból, majd Zsilinszky Tünde, a Batthyányi utcán lévő ruházati üzlet vezetője felajánlotta, hogy az üzletből slaggal vezessék ki, igaz a tömlőn meg rendszeresen áthajtottak az autók (Éva elhivatottságát jól jelzi, hogy az Alsószéktón, a Kórhánközi utca és a Párkány utca közötti sávban elültetett fácskákat is öntözi).

Mostantól kicsit könnyebb lesz mind Éváék, mind a többiek dolga, akik a zöldebb környezetért tenni kívánnak.

A Városüzemeltetési Kft. ugyanis hetente egyszer feltölti a kihelyezett tartályokat, és még egy locsolókannát is biztosít, így bárki, aki kedvet érez ahhoz, hogy kis vizet öntsön a fák alá, ezt bármikor megteheti.

Dr. Szeberényi Gyula – aki egyébként saját kezűleg ásta ki a fák tányérját a Szabad utcán – hangsúlyozta: több mint 2500 újonnan elültetett facsemete van most Kecskeméten, melyek ápolását magánszemélyek, civil szervezetek, lakóközösségek, közös képviselők vállalták, nekik szeretnének segítséget nyújtani a tartályokkal. Hangsúlyozta, kísérleti jelleggel próbálják ki ezt a módszert, októberben aztán a KVÜ telephelyére szállítják a tartályokat és értékelik a tapasztalatokat, beváltotta-e a kezdeményezés a hozzá fűzött reményeket. Az alpolgármester és a KVÜ munkatársai is hozzátették: remélik, sem a tartály, sem a locsolókanna nem lesz a vandálok és/vagy a tolvajok áldozata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában