galériával

2021.09.05. 12:48

Egykori laktanyájukat is meglátogatták a volt halasi katonák

Katonai térzenére ébredtek a halasiak szombaton, a város főterén a MH Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara játszott, majd vonult végig a Köztársaság és Petőfi utcán, ahol a Tiszti Klubnál várták a MH 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérdandár egykori állományának tagjai.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Húsz évvel ezelőtt szűnt meg jogutód nélkül az egykori tüzér alakulat a városban, az évforduló alkalmából találkoztak a volt tisztek tiszthelyettesek és polgári alkalmazottak. A város főterén térzenével kezdődött a nap, majd a Tiszti Klubban a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület szervezésében tartottak bajtársi találkozót, ahol Romvári Frigyes, nyugállományú ezredes, a szervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a 2001. június 30-ai laktanya bezárást követően minden évben találkoztak az egykori helyőrség dolgozói, később pedig ötévente szervezték meg a bajtársi találkozót. – Úgy hallottam, hogy valódi legendák jöttek el a mostani találkozóra – fogalmazott Kuris István László alpolgármester, aki örvendetesnek nevezte a katonazenekar egyenruhásainak látványát a városban. Arra emlékeztetett, hogy bár két évtizede megszűnt a katonai alakulat Halason, a katonai hagyományok tovább élnek a városban és a megújult katonai kadétképzésnek köszönhetően egyre több fiatal érdeklődik a honvédség iránt.

Fotó: Pozsgai Ákos
Fotó: Pozsgai Ákos

Gáldonyi Sándor őrnagy, a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 13. hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője Kecskemétről arra emlékeztetett, hogy a kiskunhalasi középiskolás évei alatt katonai pályára készült, biztos abban, ha nem zárják be a halasi tüzérlaktanyát, akkor itt kezdte volna katonai pályafutását, de így is gyakran jön Halasra, különböző, a honvédséget érintő rendezvényre.

A találkozó résztvevői egy közel húsz perces videót is megnéztek egykori alakulatuk életéről, az archív felvételeken mások mellett gyakran feltűnt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter is, aki katonai pályáját a halasi tüzér laktanyában kezdte, amelynek később parancsnoka is volt. A résztvevők külön autóbusszal kimentek a Szegedi úti objektumba is, ahol körbejárták egykori laktanyájukat, amely ma már börtönként működik. Ha bár az alakulótéren konténerépületek vannak, az objektum udvarát pedig szögesdróttal átszőtt kerítések pásztázzák minden irányba, az egykori legénységi és parancsnoki épületek ismerősek voltak.

A találkozó kora délutántól a Tiszti Klubban folytatódott, ahol az ebéd elköltése után kisebb csoportokban folytatódott a közös emlékek felidézése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában