Zöldebb Mozgalom

2021.04.11. 19:48

Quadosok tisztították meg az ágasegyházi erdőt az illegális hulladéktól

A Zöldebb Mozgalom quados önkéntesei vasárnap az ágasegyházi erdőt tisztították meg.

Horváth Péter

Forrás: Beküldött fotó

Az illegálisan lerakott hulladékoktól tisztították meg az ágasegyházi erdőt a közelmúltban alakult Zöldebb Mozgalom quados önkéntesei vasárnap. A kecskeméti Solymos Tibor, a mozgalom alapítója hosszú ideje szervez quados túrákat a megye külterületén és társaival már számos engedély nélküli hulladéklerakót fényképezett le a természetben, melyek felszámolásához szeretnének hozzájárulni. Vasárnap 24 quados három csoportban járta az ágasi erdőt (még Győrből és a Vajdaságból is érkezett önkéntesük) és gyűjtötte össze a természetkárosítók hulladékát, hogy azután bezsákolva, a speciális, quadhoz való utánfutókon szállítsák el azokat. Vasárnap egy kisbusznyi és két utánfutónyi szemetet gyűjtöttek össze. Az akcióval egyben a környezettudatos quadozásra is szeretnék felhívni a figyelmet.

Fotó: Beküldött fotó

– Vannak olyan quadosok, akik körmös gumikkal tönkreteszik a területek füvét és az már nem nő vissza. Egy teljes gázos körbeforgás, az úgynevezett fánkolás akár 100 ezer forintos természetvédelmi kárt is okozhat, és ez egy pillanat alatt történik. Olyanok is akadnak, akik 80-90 kilométeres sebességgel száguldanak a földutakon és zöldterületeken. A felelősségteljes quadozás a lassú tempójú szemlélődést jelenti, olyan gumival, ami nem teszi tönkre a zöldfelületet és suttogó kipufogóval, melytől nem riadnak meg az erdei állatok. Egy másfajta quadozást szeretnénk népszerűsíteni, ami nem a száguldásról szól. Persze annak is megvan a helye, de azok az elhagyatott homokbányák és nem a természetvédelmi területek – fejtette ki Solymosi Tibor és hozzátette, hogy ők maguk csak olyan földutakon járnak, ahol a gazdák és a tanyatulajdonosok is közlekednek és ezt ajánlják minden quadosnak.

Solymosi Tibor elmondta, hogy országos mozgalommá szeretnének növekedni, jelenleg honlapjukon dolgoznak. A következő akciójukat Kerekegyháza környékén tartják egy hónap múlva, mert ott is számos engedély nélküli szemétlerakó helyet fedeztek fel.

Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában