tél

2021.02.11. 12:18

Jeges utakra és járdákra ébredt Kecskemét is

Ha már elfelejtettük volna, milyen is a tél, csütörtök reggel kis ízelítőt kaphattunk belőle. Kecskeméten is sok helyen csúsztak a járdák, az utak és az autók ajtói is befagytak.

Hraskó István

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Több olvasónktól is kaptunk megkeresést reggel azzal kapcsolatban, vajon sózzák-e az utakat Kecskeméten, mert igencsak csúsznak. Megkerestük a Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-t, akik szerkesztőségünknek küldött közleményükben hangsúlyozzák: hajnal óta folyamatosan dolgoznak cégük és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai és alvállalkozói is az utak síkosságmentesítésén. Kérik a lakosság türelmét, és hogy vezessenek óvatosan.

A Városüzemeltetési Kft. egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy saját ingatlana előtt minden tulajdonos köteles gondoskodni a megfelelő síkosságmentesítésről.

– Kormányrendelet szerint csak olyan anyag szórható a járdára, amelyik nem veszélyezteti a fás szárú növény egészségét. Fák és bokrok közelében nátrium-klorid-tartalmú, azaz hagyományos sót tilos használni, ez egyúttal a járda burkolatának védelme szempontjából is fontos. A homok, a hamu, a fűrészpor a legegyszerűbb megoldás, de kiskereskedelemben kaphatóak a környezetbarát síkosságmentesítő szerek – mondta el Mózesné Kiss Ilona, a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. marketing és PR-vezetője. Hozzátette, az általuk használt magas kálium és magnézium tartalmú szerek a talajba jutva műtrágyaként szolgálnak a növényzet számára.

Ha az épületben üzlet működik, a hó és a jég eltüntetése nyitvatartási időben a bolt használójának, minden más időpontban a (társas)háznak a feladata. A síkosságmentesítést naponta legkésőbb reggel 8 óráig kell befejezni, ha napközben újból jeges vagy havas lesz a járda, meg kell ismételni.

– A járdatakarítás elmulasztása miatt bekövetkező balesetekért az ingatlan tulajdonosai egyetemlegesen felelnek, a kártérítési kötelezettség alól a síkosságra vagy a jegesedésre figyelmeztető táblák kihelyezése sem menti fel a lakóközösséget – áll a KVÜ közleményében.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában