Végre láthatják szeretteiket a kecskeméti idősotthon lakói

Egy konténert állítottak fel a kecskeméti Margaréta Otthon udvarán, ahol szerdától – a megfelelő óvintézkedések mellett, plexivel elválasztva, de mégis – a lakók végre találkozhatnak hozzátartozóikkal. Karácsony előtt ez nagy lelki erőt adhat az időseknek, akik hónapok óta nélkülözni voltak kénytelenek szeretteik közelségét.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

A koronavírus-járvány miatt szeptember elejétől ismét látogatási tilalom lépett életbe a bentlakásos szociális intézményeknél. Jancsikné Tóth Andrea, a 220 férőhelyes kecskeméti Margaréta Otthon vezetője elmondta: természetesen készültek az újbóli kényszerű karanténra, a járvány első hullámában szereztek elég sok tapasztalatot és rutint, bár hangsúlyozta: mindent képtelenség előre megtervezni, és ez

a helyzet óriási kihívást jelent a lakóknak, hozzátartozóiknak és az otthon munkatársainak egyaránt.

Ugyanakkor kijelentette azt is: minden nehézség ellenére igyekeznek pozitívan gondolkodni és pozitívan hozzáállni a problémás szituációkhoz is.

Az otthonban mindenhol tájékoztató táblákat, feliratokat helyeztek ki, hogy figyelmeztessék a lakókat a távolságtartás szabályaira, a maszkhasználatra. Sajnos azt is be kellett vezetni, hogy az A és a B jelű épület gondozottjai ne találkozzanak se bent, se kint az udvaron. Ennek az intézkedésnek meg is mutatkozott a jelentősége, hiszen a B épületben – ahogy arról beszámoltunk – nemrég felütötte a fejét a járvány, több mint harmincan megbetegedtek, és sajnos négy halálos áldozatot is követelt a vírus. Most még néhányan kórházban vannak, de az otthonban nincs beteg.

A közösségi programokat és a családtagok, rokonok látogatását ugyan nem pótolhatja semmi, de a Margarétában igyekeztek a lehetőségekhez képest színessé tenni a hétköznapokat és biztosítani a kapcsolattartást a hozzátartozókkal.

Működik a Nagyinet szoba internetes elérhetőséggel és a fenntartó tucatnyi telefont biztosított azoknak a lakóknak, aki nem rendelkeztek mobillal.

Az időseknek megmutatták az üzenetküldő alkalmazások használatát is, és hogy a szobájában senki ne unatkozzon, a stúdióból mindennap műsort sugároznak a hangszórókon keresztül, mint a sulirádiókban szokás. Születésnapi és névnapi köszöntések, biztató üzenetek lakótársaknak, Szív küldi dalkívánságok, hasznos információk, lelkipásztori áhítat is hallható nap mint nap, a gondozottak nagy örömére. A csomagküldés rendszere is kialakult, és jól működik: a hozzátartozó csak telefonon szól, hogy hozza a pakkot, az otthon munkatársa átveszi a gazdasági kapunál, három napig egy elkülönített helyiségbe kerül, utána adják át a címzettnek.

– Bátran mondhatom, hogy időseink roppant fegyelmezetten és ügyesen viselik a helyzetet, noha sok szokás számukra is új és idegen.

Persze követik a híreket, és komolyan veszik a veszélyt, betartják az óvintézkedéseket, nagyon figyelnek például távolságtartásra. Embert próbáló ez az időszak, nagyon igyekszünk, de nyilván sajnos nem a mi intézményünk fogja tudni megállítani a világjárványt. Voltak olyan időszakok, mikor elbizonytalanodtunk, de rengeteg biztatást kaptunk Pataki Marianntól (az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága vezetője – a szerző), az önkormányzattól, a polgármestertől, alpolgármestertől, és ez a támogatás erőt adott, nagyban hozzájárult, hogy átlendültünk a nehézségeken. A hozzátartozók is végig mellettünk álltak, felsorolni is nehéz lenne, mennyi eszközadományt, védőitalt, és mi mindent kaptunk tőlük, amiért nagyon hálásak vagyunk – mondta Jancsikné Tóth Andrea.

 

Az elmúlt hetekben már folyamatosan zajlottak az előkészületek annak a konténernek a fogadására, mely szerdától látogatópontként működik, és ahol ugyan szabályozott keretek között, de a lakók végre nemcsak képernyőn, hanem élőben is láthatják gyermekeiket, rokonaikat, ismerőseiket. A konténert kedden a Margaréta utca felől, az udvaron állították fel. Egyik oldalán a lakó, másikon a már megszokott nyilatkozatokat aláíró, kezét lefertőtlenítő látogató (egyszerre legfeljebb két látogató) mehet be a bútorlappal és plexiüveggel elválasztott terű, légmentesen zárható helyiségbe, melyben természetesen mikrofon és hangszóró is van, hogy a családtagok hallják is egymást.

Most negyedórás találkozóra van lehetőség, mivel karácsonyig szinte mindenki szeretné igénybe venni a lehetőséget,

az ünnepek után viszont félórára emelkedik az időkeret. A konténer belsejét minden látogató után szellőztetik, a kilincseket fertőtlenítik, így is csökkentve az esetleges fertőzésveszélyt. Jancsikné Tóth Andrea kérdésünkre elmondta: a nehezen mozgó lakókat kerekesszékben tolják ki a konténerig. Az ápolási részlegen lévő, ágyhoz kötött beteg lakókhoz eddig is bemehettek a hozzátartozók, természetesen teljes védőöltözetben és egyesével.

Az otthon vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a lakók óriási izgalommal, felfokozott állapotban várták már a konténer érkezését, nagyon készülnek a szeretteikkel való találkozásra. Komoly szervezést igényelt a hozzátartozók tájékoztatása az új szolgáltatásról telefonon, interneten keresztül, és ezután a pontos menetrend kialakítása, hiszen rengeteg lakóról és rokonról van szó. De sikerült mindent előkészíteni, így szerda délután már érkezhettek is az első látogatók.

Mindent megtesznek értük az otthon dolgozói

Lacziné Ecsedi Mária nagyon boldog, hogy hamarosan találkozhat a családjával

– A körülményekhez képest nagyon jól érzem magam, a kedves gondozók és a vezetők a világon mindent megtesznek értünk, hogy át tudjuk vészelni ezt a helyzetet! – jelentette ki az egyik lakó, Lacziné Ecsedi Mária, akivel telefonon tudtunk beszélni.

Mint mondta, a maszkhasználat eleinte nehezen ment, de mára teljesen megszokták, és figyelmeztetik egymást, ha valaki elfelejtené felvenni. Mária könyvtárosként az otthon több dolgozójával találkozik, most talán az átlagosnál többen kölcsönöznek könyvet. Ő szokott például festeni, vagy kézműveskedni is. Tavasszal maszkokat varrt, mostanában pedig hulladékanyagból készít ajándékokat. Gyakran süt-főz a konyhában, vagy csak egyszerűen kiül a folyosóra a szobája elé, és így beszélget a szomszédokkal, biztonságos távolságból. Kedveli a „nagyirádiót” is, amelyen keresztül a két épület gondozottjai tudnak küldeni egymásnak jókívánságokat, és az otthon munkatársai egyetlen szülinapost sem felejtenek el felköszönteni.

– Csodálatos nap ez a mai, hogy megérkezett a konténer, nagyon boldog vagyok, hogy pénteken végre találkozhatok a fiammal és a lányommal! – köszönt el Mária, aki szerint mindenkinek sokat jelent majd karácsony előtt, hogy újra láthatja családját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában