ELŐADÁS

2020.10.13. 12:40

Csillagászati napokat tartanak Halason

Hétfőn kezdődött a 45. Kiskunhalasi Csillagászati Napok a Martonosi Pál Városi Könyvtárban, ahol minden este 18 órától a csillagászat és az űrkutatás aktuális kérdéseivel foglalkozó előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A négynapos előadássorozat nyitórendezvényén Dr. Kiss László akadémikus, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója a csillagászat gyakorlati haszna – például a GPS, mint alkalmazott égi mechanika – mellett többek között az űrkutatás erős üzleti jellegéről beszélt a jelenlévőknek. Hangsúlyozta, hogy a műholdipar bevétele dinamikusan növekszik, mert ma már nem csak a gazdag államok, hanem a magáncégek is jelentős pénzeket fektetnek az űrtevékenységekbe. Köztük az egyik legjelentősebb szerepelő Elon Musk, amerikai üzletember, mérnök, aki két évvel ezelőtt saját elektromos sportkocsiját lőtte ki az űrbe, most pedig már azon dolgozik csapatával, hogy megvalósítsa nagy tervét, miszerint kolonizálja a Marsot.

A halasi csillagászati napok kedden Dr. Szalai Tamás csillagász „A csillagok gyermekei vagyunk?” című előadásával folytatódik. Szerda este Dr. Tóth Imre tudományos tanácsadó „Kozmikus katasztrófák a Föld történetében” címmel tart előadást. A csütörtöki záróest előadását pedig Dr. Hegedűs Tibor egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumának vezetője tartja Kozmikus iránytű címmel.

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában