kegyetlenség

2020.06.20. 11:30

Sósavat öntöttek egy kutyára Kisszálláson

A csodával határos módon megmenekült az a kutya, amelyet sósavval öntöttek le Kisszálláson. Az állat maradandó sérüléseket szenvedett, önkéntes állatvédők fogták be az utcán kóborló ebet, most szerető gazdit keresnek a számára.

Pozsgai Ákos

Magyar Zsolt tartja kezében a megkínzott kutyát

Forrás: PN

Fotó: Pozsgai Ákos

Sósavval öntöttek le egy kutyát Kisszálláson. Az esetről a kiskunhalasi Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány számolt be először, az állatvédő szervezet fogadta be a megkínzott kutyát. A történet abszurditása Bíró Brigitta, az alapítvány elnökének elmondása szerint az, hogy a kisszállásiaktól azt az információt kapták, hogy a kutya gazdájának a gyermeke öntötte le a szerencsétlen állatot sósavval. Hogy mi volt a kiváltó oka, azt nem tudni, mert nem indult semmilyen hatósági eljárás az ügyben.

– Az eset hetekkel ezelőtt történhetett, mi nem beszéltünk a kutya tulajdonosával, így utólag nem látjuk értelmét a rendőrségi feljelentésnek. Az az állat állapotán már úgysem segít. Azonban, ha valóban gyerek az elkövető, elgondolkodtató, hogy mikor kezdődik az emberi gonoszság, belénk van kódolva, vagy látjuk a szüleinktől, vagy másoktól? Hány éves kórtól lehet egy gyermek nevelését úgy elrontani, és mi kell ahhoz, hogy egy tiszta gyermeki szív így megfertőződjön? S ki ezért a hibás, s mit tehetünk ellene? – sorolta a kérdéseket Brigitta, aki sok bántalmazott, megkínzott kutyát mentett már, de olyan esettel még nem találkozott, ahol gyerek lett volna az elkövető.

– Információink szerint a kutya gazdáját a helyi jegyző több alkalommal is felszólította, hogy etessék és itassák a jószágot, mert állítólag rosszul tartották. Ráadásul a kutya rendszeresen elkóborolt otthonról, amivel nem törődtek a gazdái. Talán most éppen ez volt a szerencséje az állatnak, mert egy kedves állatbarát így, ebben az állapotban talált rá az utcán. Kiderítette, hogy a gazda gyermeke öntötte le sósavval. Belegondolni is szörnyű, hogy mekkora fájdalmakat élhetett át ez a kutya – sorolta az eb megpróbáltatásait az állatvédő alapítvány vezetője.

Az állatvédők a bántalmazott kutyát gondozásukba vették, most az alapítvány kiskunhalasi menhelyén van.

– Tünemény, egy igazi szeretetgombóc, az elszenvedett kínok ellenére nem rengett meg a bizalma az emberekben, bújik hozzánk, folyton körülöttünk, a lábunk alatt van, imádja, ha a hasát simogatjuk – mesélte Magyar Zsolt, Brigitta férje, aki szintén az alapítvány munkatársa, és együtt mentik a bajba jutott állatokat.

Magyar Zsolt tartja kezében a megkínzott kutyát
Fotó: Pozsgai Ákos / PN

Mint elmondták, egyelőre nem adtak nevet az ebnek. A három-négy év körüli kan kutyának később, egy jótékonysági licit keretében szeretnének névadó szülőt ke­resni.

Az állat szépen gyógyul, az állatorvos szerint nincs szüksége akut orvosi beavatkozásra. A keletkezett sebek már javarészt behegesedtek, és nagyon úgy tűnik, hogy ezek maradandóak lesznek. Az egyik szemére szinte megvakult, csak fényeket és árnyékokat észlel, a másik szemével lát, de az is megsérült, az állatvédők reményei szerint nem fog romlani az állapota.

A kutya megmentői azt remélik, hogy később sikerül szerető örökbefogadó gazdit találni a jószágnak.

Sok sérült kutyát fogad az alapítvány

A kiskunhalasi Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány havonta átlagosan harminc-negyven kutyát fogad be, többnyire gyepmesteri telepekről. Az alapítvány gondozásába került állatok közel húsz százaléka fizikailag sérült, bántalmazták vagy elhanyagolták gazdáik. A műtétre és különböző orvosi beavatkozásokra, rehabilitációra szoruló állatok átlagosan 80–100 ezer forint kiadást jelentenek az alapítványnak. Éves szinten ez az összeg megközelítheti akár a négymillió forintot is, amit a szervezet támogatásokból, adományokból fedez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában