harkakötöny / kiskunhalas

2020.06.09. 11:11

Hatalmasat nőtt az óvodások búzája, amíg otthon voltak

A koronavírus-járvány után hamarosan folytatódhat az óvodakert program a halasi és környékbeli óvodákban is.

Pozsgai Ákos

Hamarosan arathatják a búzát

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az ősszel ültetett búzát a gyerekek együtt fogják betakarítani a Halas és Környéke Gazdakör elnökével, majd kenyeret is készítenek.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozó intézkedések részleges enyhítése után az óvodák is újra gyerekekkel teltek meg. A harkakötönyi és a kiskunhalasi Ady utcai óvodában a nebulók csodálkozva szemlélték, hogy amíg otthon voltak, milyen nagyra nőtt a tavaly ősszel elvetett búzájuk.

Csanádi Lajos, a Halas és Környéke Gazdakör elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy azokban az óvodákban, ahol nyárra is maradnak gyerekek, néhány héten belül együtt takarítják majd be a búzát. A szemeket lisztté őrlik, majd kenyeret sütnek belőle, amit a gyerekek el is fogyaszthatnak.

A program része a tavaly tavasszal országszerte indult óvodakert programnak, amely helyben is annyira sikeres, hogy már több mint 15 halasi és a járáshoz tartozó óvoda kapcsolódott be. A Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda harkakötönyi tagóvodájában és a Kiskunhalasi Napsugár Óvodák Ady utcai óvodájában a gyerekek az óvó nénikkel együtt számolják a betakarításig hátralévő napokat, kíváncsian várják, hogy milyen lesz az íze az új kenyérnek.

Hamarosan arathatják a búzát
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

– A cél az, hogy a kisgyermekekkel megkedveltessük a kertészkedést, ezért a nagycsoportosokat bevonjuk a programba. Minden gyereknek van egy aprócska parcellája, ahol a saját növényét gondozhatja – magyarázta Csanádi Lajos. A program olyan sikeres, hogy hamarosan az általános iskolákban is szeretné elindítani a halasi gazdakör. A halasiak kezdeményezését felkarolta a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége és országos mintaként szolgál másutt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában