Kalocsa

2019.11.04. 20:00

Nagy viták után vágták ki az öreg ostorfákat

A tervezettnél jóval gyorsabban vágják a fákat a belvárosban, így rövidebb idő alatt végeznek a kitermeléssel, jelezte közleményben az önkormányzat. A Szent István út 1890 körül telepített nyugati ostorfasorát (összesen több százat) eltávolítják.

Gábor János

Az autsokra és a gyalogosokra is veszélyesek voltak a fák

Forrás: Petőfi Népe

Majd két szakaszban juharra és kőrisre cserélik. A városképpel szorosan összeforrt fák az utóbbi évtizedekben pusztulásnak indultak, mostanra pedig az autós és gyalogos közlekedésre egyaránt veszélyessé váltak, ezért kellett lépni. Összesen több mint 50 millió forintból hajtják végre a beruházást, több ütemben, jövő áprilisig.

– Az első szakasz munkálatai a vártnál jóval gyorsabban haladtak, ezért próbáljuk felgyorsítani a hátralévőt, az Esze Tamás és a Szentháromság tér között – jelentette be a kiadott közlemény kapcsán Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője. Az eredetileg erre a hétre tervezett munkát már múlt szerdán megkezdték, így kevesebb fennakadást okozott a belvárosban teljes útzár mellett zajló fakivágás. Azért volt a megfeszített tempó, mert a közeli Belvárosi Általános Iskolába járó több száz gyerek az őszi szünetet töltötte, így a reggeli órákban sokkal kevesebb autósnak és kerékpárosnak okoztak bosszúságot.

A nyugati ostorfák helyére – egy márciusi képviselő-testületi döntés értelmében – mezei juhart és gömbkőrist telepítenek. A felosztást és szakaszolást közéleti vita és egy viharos lakossági fórum előzte meg (sokan ragaszkodtak volna a fasor megmentéséhez, vagy ugyanennek a fajnak a visszatelepítéséhez), majd komoly mérlegelés és szakértői véleményezés után esett a választás a fenti fafajtákra.

Ezek sokkal ellenállóbbak lesznek, amire szükség is van, hiszen a 19. század vége óta jelentősen megváltoztak a környezeti és klímaadottságok, ráadásul jobban is illenek majd a Szent István úton lévő épületekhez.

Az autsokra és a gyalogosokra is veszélyesek voltak a fák
Fotó: Petőfi Népe

A többszintes, magasabb homlokzatú épületek elé mezei juhar kerül, az alacsonyabbak elé pedig gömbkőris. Ezek a fajták 150 évig határozhatják meg a belváros képét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában