Kecskemét

2019.05.08. 11:30

Nem kötelező az ügyelet, de lenne rá igény

Miért nincs Kecskeméten állatorvosi ügyelet, és mit tehet ezen a téren az önkormányzat? – erről is szó esett a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

Hraskó István

Ha hétvégén betegszik meg a házi kedvenc, nincs hova fordulni Kecskeméten

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Folyamatosan visszatérő probléma, jogos lakossági igény, hogy Kecskeméten és vonzáskörzetében nincs semmiféle megoldás állatorvosi ügyeletre – mondta el a legutóbbi közgyűlésen indítványában Süli Csontos Ottó, a Jobbik képviselője. Hozzátette: ez a helyzet azzal járhat, hogyha egy jószágnak, haszonállatnak vagy kis házi kedvencnek hétvégén, ünnepnapon vagy éjszaka bármilyen egészségügyi problémája lesz, és a gazdának nincs állatorvos ismerőse, akkor tehetetlenül kell néznie az állat vergődését. Süli Csontos Ottó javasolta ezért, hogy a város vizsgálja meg az állatorvosi ügyelet létrehozásának lehetőségét, pénzügyi hátterét, és készüljön egy javaslat a megoldásról.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester viszont elmondta: ez a kormányhivatal feladata, az önkormányzat legfeljebb a koordinációban tud segíteni, és hogy az állatorvosi rendelők elérhetőségét felteszik a város honlapjára. Mindenesetre a polgármester azt felvállalta, hogy jelzik a lakossági igényeket a kormányhivatalnak.

Az állatorvosok 2012 óta már nincsenek arra kötelezve, hogy ügyeletben részt vegyenek, kamarájuknak pedig nem kell az ügyeletet szervezniük. Korábban törvény írta elő mindezt a szakmának, de az állatorvosoknak sok problémájuk származott a kötelező ügyeletből. Főként amiatt, hogy az állam nem vállalta ennek a finanszírozását. Azaz, ha egész hétvégén vagy ünnepnapon egyetlen hívás sem futott be az ügyeletes állatorvoshoz, akkor nem is kapott pénzt, ellentételezést, noha készenlétben állt, feláldozta a szabadidejét. Végeredményben ingyenes szolgáltatást nyújtott az államnak. A visszás helyzet miatt a Magyar Állatorvosi Kamara még 2003-ban pert indított a magyar állam ellen az ügyeleti (készenléti) díjak megfizetéséért. Előrelépést azonban ez sem hozott, végül hét éve eltörölték a kötelező ügyeletet.

A Magyar Állatorvosi Kamara honlapján olvasható tájékoztatás szerint az állat-egészségügyi szolgáltatóknak (praxissal rendelkezőknek) csak a szokásos munkaidejük idejére kell megoldaniuk a helyettesítésüket. Ez a kötelezettség nem azonos az ügyelettel, mert az ügyelet a szokásos munkaidőn túli szolgáltatásnyújtást jelenti.

Ha hétvégén betegszik meg a házi kedvenc, nincs hova fordulni Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Több megyében, körzetben akad rá példa, hogy néhány állatorvos egymással egyeztetve felosztja az estéket, hétvégéket, ünnepnapokat, és önkéntesen ügyeletet szervez. Nyilván főleg ott, ahol ez kifizetődő, azaz tényleges, folyamatos és fizetőképes igény mutatkozik rá. Az önkéntes ügyeleti rendet a kamarának nem kötelező, de érdemes bejelenteniük, és jól felfogott érdekük hirdetni a sajtóban, kifüggeszteni a rendelők bejáratánál, hiszen az állattulajdonosok így értesülnek a lehetőségről. Az ügyeletet elvállaló állatorvos ugyanakkor köteles készenlétben lenni, csak a kamarai etikai szabályzatban meghatározott esetekben és módon tagadhatja meg az ügyeletben tőle megrendelt állategészségügyi szolgáltatást.

A Magyar Állatorvosi Kamara honlapján bármelyik megyére vonatkozóan megnézhető, működik-e ügyelet, és ha igen, mi a beosztás, kihez lehet sürgős esetben fordulni. Bács-Kiskun megyével kapcsolatban nincs semmilyen információ, és ugyanez a helyzet például Békés megyével. Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében – ha nem is körzetben – viszont vállalják ügyelet működtetését a helyi állatorvosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában