kecskemét

2019.04.17. 14:37

Nemzetközi versenyeket is rendezhetnek a kecskeméti Atlétikai Centrumban

Tavaly április elején tették le Kecskeméten az Olimpia utcai Atlétikai Centrum alapkövét, s egy év múltán, a közelmúltban elkészült a nyolc sávos rekortán borítású futópálya, közepén egy rögbipályával és a hozzájuk tartozó épületkomplexummal. Az új létesítmény sajtónyilvános bejárását szerdán tartották meg.

Horváth Péter

Már edzések is zajlottak a még tesztüzemben működő kecskeméti Atlétikai Centrumban, melynek sajtónyilvános bejárását tartották szerdán Szemereyné Pataki Klaudia polgármester jelenlétében. A beruházás hosszú évek előkészítő munkája nyomán valósult meg, a projektet a kormány 2015-ben kiemelt jelentőségű hatósági üggyé nyilvánította. Az első elképzelések szerint még 2015 novemberében kezdődött volna az atlétikai centrum építése és 2016 nyarán adták volna át. Az eredeti szándék szerint azért építették volna meg, mert a Széktói Stadion tervezett átépítése miatt megszüntették volna az ottani futópályákat, de a futballstadion átalakítása lekerült a napirendről. Még 2015-ben írták alá a kivitelezésre vonatkozó támogatási szerződést, a projekt tavaly jutott kivitelezési fázisba.

A vadonatúj atlétikai centrumban egy nyolc sávos, 400 méteres, világítással ellátott rekortán borítású futópályát alakítottak ki, mely alkalmas lesz országos és nemzetközi versenyek lebonyolítására is. Ez körbeöleli a 70x100 méter alapterületű füves rögbipályát és a versenydobó pályákat. Ehhez kapcsolódva épült egy 1500 négyzetméteres iroda-öltöző blokk, mely tusolóval és mosdóval ellátott öltözőket, regisztrációs helyiséget, kiszolgálóhelyiségeket, a versenyirányító központot és teraszt foglal magába. Ugyancsak az épületben kapott helyet egy bruttó 80, nettó 60 méteres hatsávos fedett edzőpálya és ugyanitt van még egy távolugrógödör is. A nézők egy 300 fős mobil lelátón foglalhatnak majd helyet. A beruházás 701 millió forint pályázati forrásból, a Ver-Bau Kft. kivitelezésében valósult meg.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kiemelkedő teljesítményként jellemezte az atlétikai sportágak alapozóbázisaként működő centrum megvalósulását, lévén, hogy több településen kudarcba fulladt az ilyen program. – Számtalan szakmai egyeztetést igényelt a közreműködőkkel az, hogy hogyan alakítsuk ki az épületet, amitől hatékonnyá válik a működése és mi szolgálja a sport célját úgy, hogy bele férjünk a keretbe. Ennek nyomán vált optimálissá a beruházás – mondta a polgármester és köszönetet mondott a szakmai stáb és a kivitelező segítségéért. Hozzátette, hogy a beruházás nyomán már csak két fejlesztendő pont maradt a sportkomplexumon: maga a stadion és a Bóbis Gyula edzőcsarnok, de ezekhez is megteremtik a forrásokat.

A létesítményt működtető Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Szenes Márton elmondta, hogy az atlétika, amit a sportok királynőjeként is emlegetnek, méltó helyet kapott a városban és a létesítmény nagyban segíti majd az utánpótlás nevelést és hangsúlyozta, hogy minden atlétikai sportág megtalálta a helyét a centrumban.

A lakosság is használhatja majd a futópályát

– Mindenképpen meg kell találnunk azt a megoldást, hogy a sportolók, az utánpótlás és a lakossági is tudja használni a futókört – válaszolta arra kérdésünkre Szemereyné Pataki Klaudia, hogy a civil lakosság is használhatja-e a pályákat. Össze kell egyeztetni az edzések időpontjait a civil lakosság által kívánt időpontokkal, így kialakítva azokat az idősávokat, melyekben a kecskemétiek is élvezhetik az új pályát. Az ehhez szükséges feltételrendszer kidolgozása folyamatban van. A polgármester hozzátette, hogy az épület helyiségei akár rendezvények befogadására is alkalmasak és nyitottak lesznek a lakosság előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában