galéria

2019.03.16. 08:12

Fáklyás felvonulással emlékeztek a forradalom hőseire Félegyházán

Több százan vonultak végig fáklyákkal a kezükben a város főutcáján, hogy így emlékezzenek az 1848/49-es szabadságharc és forradalom 171. évfordulójára Kiskunfélegyházán. A városi megemlékezés a Bem József szobor megkoszorúzásával kezdődött, majd az ünnep a Móra Ferenc Művelődési Központban folytatódott, ahol Csányi József polgármester mondott köszöntőt.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

– Nekünk félegyháziaknak ez a nap Petőfi napja. Mi félegyháziak különösen büszkék lehetünk arra, hogy a forradalom lánglelkű költőjét, a márciusi ifjak tüzes vezérét Kiskunfélegyháza adta a magyar nemzetnek – fogalmazott a városvezető.

– Félegyháza ugyanakkor nem csak Petőfi Sándorra lehet büszke, amikor az 1848-as forradalomról emlékezik. Boczonádi Szabó Józsefről talán kevesebb szó esik a tankönyvekben, neve kevésbé lehet ismerős sokaknak. Pedig a helyi születésű királyi testőr a forradalom idején átállt a magyar honvédsereghez és Damjanich János hadtestében őrnagyi rangra emelkedett. A forradalom leverése után hősies bátorsággal tűrte a megtorlást, a börtönéveket. Azt, hogy példaképpé vált semmi nem bizonyítja jobban, minthogy napjainkban is nevét viseli a Kaposvári Boczonádi Szabó József Logisztikai Ezred. Félegyháza dicső tábornokának emlékét a tavaly páratlan összefogással felújított emlékmű őrzi a Felsőtemetőben – mondta Csányi József.

A polgármester ünnepi köszöntője után Juhász István nyugalmazott középiskolai tanár, félegyháza díszpolgára mondott beszédet, megemlékezett Fekete Pál országgyűlési képviselőről, aki idén ünnepelné 80. születésnapját. Juhász István ünnepi beszédében felidézte Fekete Pál 1989-es, a polgári demokrácia első március 15-én elhangzott ünnepi szavait.

A városi ünnepség után a Padkaporos Táncegyüttes és a Constantinum diákjai, tanárai felvezetésével indult el a fáklyás felvonulás a városháza elől. Az ünneplők megkoszorúzták a Szent Benedek iskola előtti Petőfi-szobrot. A megemlékezés a Széljáró Balladás együttes Petőfi és betyárok című koncertjével, illetve Török Tilla Folk Experience Petőfi és népdalok című előadásával zárult a Rocktárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában