Bács-Kiskun

2018.10.12. 14:00

Új jogszabály készül a régi fúrt kutakra

A törvény szerint a fúrt kutakat az év végéig kell bejelenteni és engedélyeztetni. Font Sándor országgyűlési képviselő két évvel hosszabbítaná meg a határidőt. Azt javasolja az érintett ingatlantulajdonosoknak, hogy egyelőre ne tegyenek semmit.

Gábor János

Azt senki nem tudja, hány darab regisztrálatlan fúrt kút van a megyében

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A most hatályban lévő szabályozás szerint ez év december 31-ig kell bejelenteni és engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságnál, ha valakinek a kertjében, udvarában működik 2018. január 1-je előtt fúrt kút. Aki ennek nem tesz eleget, akár 300 ezer forintos bírságot kockáztathat, szóltak a hírek, amelyekre Font Sándor országgyűlési képviselő a közösségi oldalán reagált. A parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke közzétette: módosító javaslattal élt az ügyben, azt kérve, hogy a határidőt tolják ki, lehetőleg két évvel, mert ez idő alatt készülhet egy új, mindenki számára megfelelő jogszabály.

– 2020. december 31-ig toljuk ki a bejelentési kötelezettséget, de hogy milyen eljárási rendben kell majd megtenni, arról később tudok tájékoztatást adni – mondta kérdésünkre Font Sándor. Hozzátette: ez idő alatt megvizsgálják az Alkotmánybíróság határozatát, amely kifogásolta a most hatályos törvény néhány elemét. – A határidő-módosítást már tárgyalja a kormány, aztán a következő héten az országgyűlés elé kerül és el fogjuk fogadni. Ha én lennék regisztrálatlan fúrt kút tulajdonosa, egyelőre nem tennék az ügyben semmit – üzente a kalocsai választókerületében élőknek.

Azt senki nem tudja, hány darab regisztrálatlan fúrt kút van a megyében
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A fúrt kutak nyilvántartásba vételével egyébként uniós elvárásnak tesz eleget a kormány: amint azt Font Sándor is megjegyezte, jelenleg senki nem tudja megmondani, hogy hány ilyen kút van a megyében, sőt, az országban, pedig ez kényes kérdés. A Dunántúlon például – hozta fel – a dombos-hegyes vidékeken sok mélyfúrású kút lehet, amelyek „átszakíthatták a karsztvíz bázisokat, és ez fertőzésveszélyt rejthet” – nyilatkozta a szakpolitikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában