Interjú

2018.07.11. 20:00

Újra Kovács Ernő Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja

Július elsejével hatályba lépett Kovács Ernő megyei kormánymegbízotti kinevezése, aki immár második ciklusát kezdi a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetőjeként. Az egykori, tiszakécskei polgármester az elmúlt négy év változásait sikertörténetként értékelte. Elmondta: a következő négy év tervei között szerepel egyebek mellett az elektronikus közigazgatási hálózat továbbfejlesztése, mely által még több ügyet el tudnak majd intézni az emberek a saját otthonaikban.

Koós Kata

Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja, miután átvette a kinevezési okmányt Orbán Viktor miniszterelnöktől a Parlament Vadásztermében 2018. június 26-án. Mellettük Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

– Első kormánymegbízotti kinevezése előtt 16 éven keresztül volt Tiszakécske polgármestere. Tudomásom szerint nehéz szívvel búcsúzott a kécskeiektől.

– Ha lehetne mérni, akkor néhány tonnát biztosan nyomna a súly, mely akkor a szívemet nyomta. Mikor tudomást szereztem arról, hogy engem javasoltak kormánymegbízottnak, első reakciómként szorgalmaztam, hogy keressenek más embert, mert nagyon szeretem a szülővárosomat, a kécskei embereket, és nagyon szívesen dolgoztam ott polgármesterként. Azt a választ kaptam, hogy máshol van szükség rám. Bíztam benne, hogy elbírom majd ezt az új kihívást, és Kerényi János, volt kormánymegbízott is arra biztatott, hogy jó csapatba kerülök, legyek nyugodt, vállaljam el. Valóban jó csapatba kerültem, azonban mikor körbejártam a megyében és megnéztem, hogy a különböző településeken milyen körülmények között dolgoznak a munkatársaim, bizony elszomorodtam.

– Milyen változások történtek e körülmények tekintetében az elmúlt négy év során?

– Az elmúlt négy esztendőben nagyon sokat tettünk a kollégáimmal, hogy az említett rossz körülmények megváltozzanak. Elindítottuk az okmányirodából a kormányablak programot, melyben kistelepülések is részt vettek. A kormányablakok alapítása során ugyanis nem voltunk részrehajlóak a nagyobb települések javára, hanem az ésszerűség vezetett bennünket. Például Izsák és Tompa is kapott kormányablakot, ahol emelt szintű ügyintézés történik. Olyan optimális állapotot kerestünk, melynek révén a lehető legközelebb tudjuk vinni a megye lakosaihoz a közigazgatást. Ebben a minisztérium mindig segítő partnernek bizonyult. Évente egy-egy milliárd forintot ruháztunk be a kormányhivatal épületeibe, emellett eszközöket fejlesztettünk, gépjárműveket szereztünk be. A települési önkormányzatok is sokat segítettek, hiszen például Kecelen, Tiszakécskén, Baján ők adták a kormányablakhoz az épületet, mi pedig a berendezést biztosítottuk. Úgy gondolom, minden járásban letettünk valamit az asztalra az elmúlt négy évben. Mikor idekerültem, mindössze két kormányablak volt a megyében, Kalocsán és Kecskeméten. Jelenleg 17 kormányablak működik, a közel­jövőben Lajosmizsén nyílik majd a következő, sőt mobil kormányablakbusszal is rendelkezik már megyénk. A minisztériumon és az önkormányzatokon kívül rengeteg segítséget kaptunk a feladataink elvégzéséhez különböző társszervezetektől is, nélkülük sem lehettünk volna ennyire eredményesek.

Kovács Ernő második ciklusát kezdte a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetőjeként

– A kormány 2010-ben kezdte meg a közigazgatási rendszer átszervezését. Hogyan értékeli az elmúlt nyolc év változásait?

– A változás – véleményem szerint – óriási, igazi sikertörténet, mely rendkívül rövid idő alatt ment végbe. A járási és a kormányhivatali rendszer felállítása óta odáig jutottunk, hogy immár több mint 1500 ügyet tudnak az állampolgárok intézni a kormányablakokban. Régen napokat, heteket vett igénybe az ügyintézés, a szükséges dokumentumok beszerzése. Ma ott tartunk, hogy akár egy ebédszünetben, körülbelül tíz perc alatt készíttethetünk személyi igazolványt, melyet a postás házhoz is visz, ha igényeljük. Nagyon nagy változás az is, hogy a elmegy valaki Kecskemétről például a Balatonra üdülni, és ott veszi észre, hogy a személyi igazolványa másnap lejár, akkor nem kell hazajönnie, hanem gond nélkül csináltathat új okmányt – sőt ez évtől még lakcímkártyát is – a balatonfüredi kormányhivatalban. További nagy változás, hogy az idei évtől a NAV is beköltözött a járásszékhely szerinti kormányablakokba. Megyénkben ez alól kivételt képez Kalocsa, Kecskemét és Baja. Emellett folyamatosan új támogatásokkal és képzésekkel segítjük például a munkanélkülieket és a vállalkozókat. Ezzel kapcsolatban kiemelném: azt is nagy dolognak tartom, hogy megyénkben a legrosszabb helyzetben álló jánoshalmi térségben is most már tíz százalék alá esett a munkanélküliség. E szempontból a Tiszakécskei járás vezet, ott csak 3,7 százalék. Ráadásul a közel­jövőben újabb beruházások indulnak, melyek még több új munkahelyet jelentenek.

– Hogyan érintette újbóli kinevezése?

– Számomra e kinevezés azt jelenti, hogy a kollégáim a megyében és a járásokban úgy dolgoztak, hogy nem kell szégyenkeznünk. Az új kinevezésemért mindenekelőtt nekik tartozom köszönettel. Egyetértek a miniszterelnök úrral, aki a kormánymegbízottak kinevezési okiratainak átadásán úgy fogalmazott, hogy a középszintű közigazgatás jelenleg a magyar állam legjobban működő szerve. A kormányhivatalok kollégáival kapcsolatban több közvélemény-kutatás megerősítette, hogy értik a dolgukat, lelkiismeretesen végzik munkájukat, reggeltől estig valóban azon fáradoznak, hogy segítsenek.

Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja, miután átvette a kinevezési okmányt Orbán Viktor miniszterelnöktől a Parlament Vadásztermében 2018. június 26-án. Mellettük Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

– Milyen fejlesztések várhatók az elkövetkezendő négy évre vonatkozóan?

– Az elmúlt időszakhoz hasonlóan szeretnénk tovább korszerűsíteni az épületeinket, az elhelyezést javítani, a berendezést, a technikai eszközeinket fejleszteni. Reméljük, hogy a rendszer eddig tapasztalt sikertörténete tovább tud erősödni és egyszerűsödni, mely nyilván költségmegtakarítást is jelent majd a mi oldalunkon is, és további megtakarításokat az ügyfelek és a vállalkozások oldalán is. Ezek azok a célok, melyeket majd a kormány célkitűzései mellett mi is támogatunk, javaslatokat teszünk. Tervben van az elektronikus közigazgatási hálózat továbbfejlesztése is, mely által még több ügyet el tudnak majd intézni az emberek a saját otthonaikban.

Névjegy

Kovács Ernő 1959. február 2-án született Kecskeméten. 1985-ben gépésztechnikusi diplomát, 2001-ben környezet- és hidrotechnológusi végzettséget szerzett Szolnokon. 1990 és 1998 között Tiszakécskén önkormányzati képviselőként tevékenykedett, 1998 és 2014 között Tisza­kécske polgármestere volt. 2002 és 2010 között a Bács-Kiskun Megyei Önkor­mányzat tagja, valamint a Pénzügyi Bizottság társelnöke, 2010–2014 a Fidesz-KDNP ország­gyűlési képviselője volt. 2014. július 1-től a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában