Baon podcast

2024.01.27. 11:18

A füst- és a szénmonoxid-érzékelők esélyt adhatnak az életben maradásra – podcast

A füst- és a szénmonoxid-érzékelő felszerelése életeket menthet. Ez minden évben bebizonyosodik. A Rádió1 Gong Téma műsorában Kovács Andrea, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője erre is rámutatott a beszélgetés során, miközben értékelte az előző évet.

Sebestyén Hajnalka

Kovács Andrea, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője

Fotó: Beküldött fotó

Az év eseteit röviden így lehetne összefoglalni. 2023-ban 349 lakástűz keletkezett, mely 15 százalékkal kevesebb mint 2022-ben. Tavaly 6413 négyzetméternyi épített terület égett le, ez közel azonos mint egy évvel korábban. Egy ember vesztette életét Dunaszentbenedeken, ami négy emberrel kevesebb mint 2002-ben. 

Kovács Andrea felidézte a halálesettel járó tűzesetet. Október 8-án történt Dunaszentbenedeken a tűz. Kora délután érkezett a jelzés a hétvégi házról, mely zárva volt, nem tudtak bejutni, de úgy vélték, valaki lehet bent az épületben. A kalocsai hivatásos tűzoltók a kiérkezésekor már nem volt tűz, azonban a 15 négyzetméteres hétvégi ház környezetében magas hőmérséklet uralkodott, az épületben lévő két felforrósodott gázpalackot a tűzoltók először az ablakon keresztül visszahűtötték, majd behatoltak a zárt kis házba, amelyben egy holttestet találtak. 

Kovács Andrea a statisztikákat folytatva hozzátette: egész évben a lakás tüzek eloltásához 739 tűzoltóautót riasztottak, összegészében a tűzoltóknak 231 órára volt szükségük az oltási munkálatokhoz. A leghosszabb oltás 9 óra 54 percen át tartott Baján, ahol 16 tűzoltó öt járművel négy víz sugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Az egy haláleset mellett lakástűzben, a kigyulladt lakóházakban összesen 33 ember sérült meg, mely szintén csökkenőt tendenciát mutat. Többségük a belélegzett füst miatt szenvedett sérülést. A 349 tűzzel érintett ingatlan közül csak egyben volt füstérzékelő. 

2023-ban 84-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt

A katasztrófavédelem folyamatosan dolgozik azon, hogy felhívja az állampolgárok figyelmét arra, mivel tudják megelőzni a tüzet, vagy saját testi épségük védelme mellett eloltani. Ennek kapcsán a szakember felhívta a figyelmet a füstérzékelők fontosságára. 

A lakástüzek többségénél a mérgező füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Számos esetben a lakásokban kialakuló tüzet főleg éjjel a benntartózkodók már csak túl későn vagy egyáltalán nem észlelik. Egy lakástűzesetnél csak néhány perc áll a lakók rendelkezésére, hogy felmérjék a tűzesetet és biztonsággal elhagyják az otthonokat. Gyakran a lakók arról számolnak be, hogy a tűz ropogására ébredtek és akkor már lángolt az egész tetőszerkezet. Egy füstérzékelő éppen ezért óriási segítség. A tűz kezdeti szakaszában már keletkezik füst, a füstérzékelők nagyjából egy percen belül hangosan jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre és a túlélésre.

A szén-monoxid-érzékelő beszerelése szintén rendkívül fontos. 2023-ban 84-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, mely 15-tel kevesebb eset mint 2022-ben. 13 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid mérgezést, öttel többen mint egy évvel korábban. Egy ember vesztette életét, vélhetően a mérgező gáz miatt, azonban a vizsgálat még nem zárult le.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan az emberi érzékszervek számára láthatatlan gáz. 

Éppen ezért van szükség jó minőségű, megbízhatóan működő szén-monoxid érzékelő készülékre. A szén-monoxid akkor keletkezik, ha zár tértben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő utánpótlása. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól hogy fűtenek, főznek vagy vizet melegítenek vele, de a kémény szabálytalan műszaki kialakítása vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat a tragédiához. A megbízható szén-monoxid érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában