Katasztrófavédelem

2024.01.10. 19:45

Tavaly Bács-Kiskunban 349 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat

Múlt évben a vármegyében 349 lakástűz keletkezett, 61-gyel kevesebb, mint 2022-ben, ami 15 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 6413 négyzetméternyi épített terület égett le, ez közel azonos, mint a tavalyi évben – számolt be évösszegzőjében a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Tapodi Kálmán

Ismert festőművész hunyt el a dunaszentbenedeki háztűzben 2023 októberében

Fotó: Zsiga Ferenc / archív-felvétel

Mint írták: a lakástüzekben egy ember vesztette életét, míg 2022-ben öten hunytak el tragikus körülmények között. A kigyulladt lakóházakban 33 ember sérült meg, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 739 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 231 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás 9 órán és 54 percen át tartott: április 5-én egy családi ház égett Baján. Tizenhat tűzoltó 5 járművel akadályozta meg a lángok továbbterjedését.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 7 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A vármegyében a leggyakrabban nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, elektromos probléma, főzés, dohányzás vezetett tűzhöz. A legtöbbször a konyhában, kéményben, tárolóban és hálóban csaptak fel a lángok.

A 349 tűzzel érintett ingatlan közül csak egyben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni – hívták fel a figyelmet a közleményben. 

Tavaly 84-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, tizenöttel kevesebbszer, mint 2022-ben. Tizenhárom ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, öttel többen, mint egy éve. Az év során egy ember vesztette életét vélhetően a mérgező gáz miatt, azonban ennek az esetnek a vizsgálata még nem zárult le. 

A katasztrófavédelem ismételten figyelmeztetett: akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában