Határsértők

2023.01.11. 06:50

Razzia az M5-ös autópályán: menekült az embercsempész, de nem jutott messzire

Egy nem mindennapi razziáról számolt be a Facebook-oldalán a közelmúltban a Zsaru Magazin. Az M5-ös autópályán zajló akció során a sofőr megpróbált elmenekülni, de nem jutott messzire a rutinos rendőrök hálójában, mint ahogy a kocsiban lapuló határsértők sem.

baon.hu

Lekísérték a furgont az autópályáról

Fotó: Gabriella/Zsaru Magazin Facebook-oldala

Sikeres volt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ellenőrzési akciója 2022. december 15-én. A zsaruk több szabálytalankodó teherautó-sofőrrel szemben intézkedtek, valamint egy embercsempészt is elfogtak, aki harminc szír illegális bevándorlót szállított – írja Facebook-oldalán a Zsaru Magazin.

Beszámolójukból kiderül, hogy a kontroll előtt Ubornyák Zoltán őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály autópálya-alosztályának vezetője tartott eligazítást az állomány részére.

– Feladatunk az M5-ös autópálya Bács-Kiskun megyei szakaszának ellenőrzése, ami kiterjed a nehéz-tehergépjárművet vezetők szabálytalan előzésére, a műszaki leállósáv indokolatlan igénybevételére, a követési távolsággal kapcsolatos szabályok megszegésére, a szabálytalan vontatásra, valamint a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztására. Ezenfelül kiemelt figyelmet fordítunk a mélységi migrációs ellenőrzésre, vagyis az embercsempészek elfogására és a határsértők feltartóztatására – vázolta fel az őrnagy a lapnak.

Az eligazítást követően Czéh Krisztina őrnaggyal, a közlekedésrendészeti osztály kiemelt főelőadójával és Horváth Ádám főhadnaggyal, az autópálya-alosztály főelőadójával tartott a Zsaru Magazin munkatársa. – A legtöbb probléma a nagyobb méretű tehergépkocsit vezetők szabálytalan előzéséből adódik – magyarázta Horváth Ádám.

– A másik leginkább balesetveszélyes helyzet, amikor nem tartják meg a megfelelő követési távolságot, illetve nem adják meg az elsőbbséget – tette hozzá.

Ezt hamarosan személyesen is tapasztalhatták, ugyanis a rendőrök egy tehergépkocsi sofőrjével szemben intézkedtek. A vezető előzni kezdett, azonban a sebessége alig haladta meg a mellette haladó, hasonló paraméterekkel rendelkező járműét, így közel négy-öt percig egymás mellett hajtott a két teherautó. De ha ez nem lett volna elég, amint az előzni kezdő sofőr észrevette a zsarukat, lelassított 40 kilométer/órás sebességre, amivel újabb balesetveszélyes helyzetet idézett elő. A járőrök a kamion vezetőjét a közeli pihenőhelyhez kísérték, ott intézkedtek ellene. Ezt követően több hasonló eset történt. Az akcióban részt vevő rendőrök további hat sofőrrel szemben intézkedtek szabálytalan előzés miatt, összesen 80 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki.

Mint azt a lap írja, azt hitték, aznap csak szabálytalankodó gépkocsivezetőkkel fognak találkozni, amikor jelzés érkezett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály pécsi osztályának munkatársaitól. Egy lengyel rendszámú Renault kistehergépkocsira figyeltek fel. Mint arról mi is beszámoltunk korábban, a furgon információk szerint illegális bevándorlókat szállított, és az M5-ösön haladt Budapest felé. Ez alapján Horváth Ádám kiszámolta, hogy mintegy negyedóra múlva érnek a sztráda azon bevezető szakaszához, ahol éppen ők álltak.

– Ezeket a küldéseket mindig kiemelten kezeljük – mondta a főhadnagy –, és a sofőr ellen intézkedünk. Lehet, hogy nem találunk nála semmit, de az is lehet, hogy határsértőket rejt az autó.

Nem sikerült meglépnie a sofőrnek a rendőrök elől
Fotós: Szabó Gabriella/Zsaru Magazin Facebook-oldala

Az elsuhanó kocsikat látva felmerül a kérdés, mennyire nehéz észrevenni egy ilyen kocsit nagyobb sebesség mellett. A főhadnagy megerősítette, legtöbbször nincs könnyű dolguk, ugyanis a sofőrök egy kamion mögött vagy két kamion között haladnak, hogy minél nehezebb legyen kiszúrni őket. Beszámolójuk szerint az idő közelgett, még öt perc lehetett a jelzett jármű érkezéséig. Hallották a rádióban, hogy a többi kolléga is feléjük tartott erősítésnek.

Mivel az autópályán veszélyes megállítani egy autót, így a terv szerint a gyanúsított autó elé kell kerülniük, hogy levezessék a pályáról az első pihenőhelyig. Egy másik szolgálati autó pedig mögötte fog haladni biztosítani. Akár egy forgatókönyvben, minden úgy történt, ahogy a főhadnagy előre jelezte. A Renault valóban két kamion között haladt, de a zsaruk szinte azonnal kiszúrták, és már mentek is utána. A másik szolgálati autó is megérkezett, és a terv szerint a jelzett autó elé kellett kerülniük, a másik autónak pedig mögé. 

A sofőr ekkor áttért a belső sávba, és lassítani kezdett. A rendőrök már tudták, az embercsempész menekülni akar, és meg fog állni. Hirtelen nagyot fékeztek, és még látták, ahogy a sofőr kiugrott az autóból, majd átugorva a szalagkorlátot átrohant az autópályán a kerítés felé.

A zsaruk azonnal utánaerednek. Az embercsempész a nyomában futó rendőrre koncentrált, így nem vette észre, hogy a többi egység is megérkezett, és megkerülve a kerítést már a másik oldalán várták. Esélye sem volt, bekerítették. Néhány perc, és már kattant is kezén a bilincs. Mint az a lap írta, eközben néhány járőr az embercsempész autója mellett maradt. Még nem tudták, hányan lehetnek a furgon rakterében, az egyik zsaru azonban, amikor ránézett a gépkocsira, közölte, szerinte több mint húszan lehetnek. „Ahogy vártuk, hogy a kollégák visszahozzák az embercsempészt, az autó ajtaja hirtelen megmozdult.” – írják a Facebookon. 

Belülről is nyitható az ajtó, tudatosult a rendőrökben, és rögtön három egyenruhás feszült neki, hogy megakadályozzák a bent lévők elmenekülését. Gyors tanácskozást tartottak a rendőrök. Úgy döntöttek, hogy biztosítják a járművet, és az autópálya-alosztály udvarára szállítják az utasokat. Időközben visszaértek a rendőrök az embercsempésszel, aki ukránnak vallotta magát, arról azonban nem nyilatkozott, hány embert szállított.

Amikor a furgonnal megérkeztek az autópálya-alosztály objektumába, Ubornyák Zoltán őrnagy kinyitotta a kisteherautó rakterét, és egyesével szállt ki belőle harminc férfi. Mindannyian szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

A 42 éves embercsempészt őrizetbe vették, a bíróság tavaly december 16-án elrendelte letartóztatását. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztálya embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ellene. A határsértőket – meghallgatásuk után – visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz – zárja Facebook-bejegyzését a Zsaru Magazin.

Visszatekintés

Az elmúlt időszakban sokszor adtunk hírt embercsempészeket lebuktató sikeres rendőrségi akciókról, valamint több halálos balesetről is beszámoltunk, amiket a rendőrök elől menekülő embercsempészek okoztak. 

Legutóbb, január 9-én lesodródott az útról, majd felborult egy migránsokat szállító személyautó Jászszentlászló külterületén az 5402-es számú úton. A sofőr a helyszínen meghalt és többen megsérültek

Január 5-én egy migránsokkal telezsúfolt jármű szenvedett balesetet az M5-ös autópályán, Táborfalvánál csütörtökön délután. A balesetben egy török férfi meghalt.

December végén egy román férfi 13 külföldit zsúfolt személyautójába, míg egy török férfi 27 migránst utaztatott furgonja rakterében. Mindkettőjüket az M5-ös autópályán állították meg a rendőrök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában