Vélem-én

2010.02.15. 19:23

A bűnözők röhögnek a markukba, mi meg fizetjük a cechet

Ha rajtam múlna, én biz’ isten támogatnám a nők nyugdíjba vonulását 40 évnyi munkaviszony után. Hétfői PN-Posta rovatban Kissné Kollár Eszter közgazdász is emellett érvelt. Szemben a szociális tárca szakállamtitkárával, aki meg úgy véli, törvényellenes lenne az intézkedés bevezetése.

Barta Zsolt

A probléma csak az, hogy ez nem pusztán döntés kérdése. Ebben az országban jelenleg nem folyik be annyi pénz, amennyiből a nyugdíjasok ellátását lehetne finanszírozni. Nyolchavi járulékot fizetnek be az aktív dolgozók. Azaz csak kétharmadát a szükségesnek. Hogy miért ennyit? Az egy külön történet. Demográfiai és egyéb okai vannak. De az is igaz, hogy nagyon sokan az előnyugdíjrendszerbe menekültek a munkanélküliség elől az elmúlt évek során. Sőt olyanok is nyugdíjba mentek, akiknek stabil, jó állásuk is volt. Huszonöt év szolgálat után negyven-egynéhány éves rendőrök százai – vagy inkább ezrei – kapják az átlagnyugdíj dupláját vagy annál is többet. Azok, akik pont két évtizednyi kőkemény munka után értek be szakmailag, váltak rutinos bűnüldözővé. Ők hagyták ott a pályát, és a bűnözők röhögnek a markukba. Mi meg fizetünk ezért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!