Rendelet

2022.09.10. 11:43

Könnyítette a kormány a többlakásos házak kedvezményes földgázbeszerzését

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a többlakásos házak könnyebben vehetnek kedvezményes árú földgázt, valamint megkönnyítik a közös tulajdonban álló épületrészre napkollektor, napelemes rendszer telepítéséről és üzemeltetéséről szóló döntést – írja lapértesülés nyomán a Mandiner.

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó központi költségvetési szervek egyedi kormányhatározatban meghatározott mértékig túlléphetik a földgázbeszerzésre megállapított kiadási előirányzatukat. Ez a túllépés egészségügyi, illetve bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézmények esetében a 2021-es fogyasztás 100%-a lehet, másoknál 75% - olvasható a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent rendeletek egyikében. Mindez csak a kormány alá rendelt intézményekre vonatkozik, tehát önkormányzatiakra nem – írja a lapértesülés nyomán a Mandiner.

Könnyebb lesz kedvezményes árú földgázt venni a többlakásos házak számára.

Ha egy társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon belül több, de legfeljebb négy önálló lakás található, az önkormányzat jegyzője kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a „lakás rendeltetési egységek” számáról, és ennek alapján a lakossági felhasználókra érvényes kedvezményes áron vehetik a földgázt.

A júliusi rendelet még kizárta ebből az ilyen fogyasztási közösségeket, ezzel a többgenerációs házakban élők nehéz helyzetbe kerültek. Ha egy tulajdonközösség társasházzá akar alakulni, de ehhez valamelyik tulajdonos nem akar hozzájárulni, az emiatt indított per kezdetétől szintén a kedvezményes tarifa érvényes.

Ugyancsak megkönnyítik a közös tulajdonban álló épületrészre napkollektor, napelemes rendszer telepítéséről és üzemeltetéséről szóló döntést

– írja a Mandiner a HVG cikke nyomán.

Egy további új rendelet a vállalkozásokról szól. 

A teljes cikket itt lehet elolvasni. 

Mindezek a rendeletek a háborús veszélyhelyzet végéig maradnak hatályban – idézi a forráscikket a Mandiner.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában