Közélet

2012.07.24. 16:27

Egy helyen cseng a százöt

Immár egy helyre, a katasztrófavédelem kecskeméti műveletirányítási központjába fut be az összes 105-ös segélyhívás a megye területéről.

Hraskó István

Korábban a 105-ös segélyhívásokat tizenöt tűzoltóságon fogadták Bács-Kiskunban, most már azonban minden esetben a kecskeméti főügyelet irodájában cseng a telefon. A műveletirányítási központot a megyeszékhely tűzoltóságának épületében alakították ki.

Munkatársai egy számítógépes rendszer segítségével pontos információval rendelkeznek arról, hogy a hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok egységei merre járnak, éppen oltanak-e vagy vonulásra készek, és hogy egy tűzhöz melyik szabad gépjárműfecskendő van a legközelebb. De szükség esetén a rendőrséget és a mentőket, vagy az áram-és gázszolgáltatót is tudják riasztani.

Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta: a központot a jelzésfogadás- és riasztás egységesítése miatt alakították ki az országos koncepciónak megfelelően. Szavai szerint a cél ezzel a gazdaságosság és hatékonyság annak érdekében, hogy „egy tűz helyszínén ne legyen kevesebb, de több tűzoltószer sem, mint amennyi szükséges”. A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok (ebből hat van a megyében) egységeinek riasztás után két percen belül, az önkormányzati (korábban önkéntes) tűzoltóságok szereinek pedig nyolc percen belül el kell indulniuk.

A cél országosan az, hogy a tűzoltóautók tíz percen belül a káreset helyszínén legyenek, de jelenleg vannak olyan települések, ahova 25 perc alatt tudnak csak eljutni. A "fehér foltok" eltüntetése érdekében katasztrófavédelmi őrsöket is szerveznek, ilyenből eddig egy létesült Bács-Kiskunban.

Az év elejétől jött létre az integrált katasztrófavédelem, amelyhez a polgári védelem és az iparbiztonság mellett a tűzvédelem is hozzátartozik. Az átszervezések miatt április 1-jétől az eddig részben önkormányzati fenntartású hivatásos tűzoltóságok a katasztrófavédelmi szervezet részévé váltak. Az első félévet értékelve Farkasinszki Lóránt elmondta: 2675 káreset volt Bács-Kiskunban, ebből 1981 tűzeset és 694 műszaki mentés. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A műveletirányítási központ: ide futnak be a 105-ös segélyhívások a megye egész területéről
[/caption]

Kiemelkedően magas volt a szabadtéri tűzesetek száma. Jellemző adat, hogy a kiskőrösi tűzoltóság területén április végéig több volt a riasztás, mint tavaly egész évben. A hat hivatásos parancsnokság személy-és eszközállományát megyei szinten szervezik, azaz az igazgatóság koordinálja, ha az egyik parancsnoksághoz tartalékautó átcsoportosítására van szükség.

Mind a kilenc  önkéntes tűzoltóság megmaradt, ezeket is szakmai és gazdasági szempontból az igazgatóság felügyeli. Farkasinszki elmondta: a tűzoltó egyesületeket is szeretnék minél jobban bevonni a káreseti munkákba, mindegyikkel megállapodást kötöttek. Az iparbiztonságról megtudtuk: az első hat hónapban veszélyes áru szállításával kapcsolatban 673 közúti ellenőrzést tartottak, az elmúlt évekhez képest ötven százalékkal csökkent a járműveken a hiányosság. A teherautókon kívül 29 telephelyet is ellenőriztek.

A veszélyfelderítő csoport utódaként katasztrófavédelmi mobil laboratóriumok alakultak, ezek szállnak ki a helyszínre olyan esetekben, mikor mérgező vagy sugárzó anyagok kerülnek a környezetbe, és szükség lehet a lakosság menekítésére.

Hraskó István A műveletirányítási központ: ide futnak be a 105-ös segélyhívások a megye egész területéről -->

Ezek is érdekelhetik