Közélet

2012.03.09. 15:19

Véletlen nyomkodás miatt idő előtt elfogyott a keret

Véletlenül nyomott igent két képviselő egy módosító indítványra, így idő előtt elfogyott az az 51,5 millió forintos tartalék keret, amit főként a város alulfinanszírozott intézményei és cégei között kívánt felosztani a kiskunhalasi képviselő-testület.

Zsámbóki Dóra

Tüntetők fogadták csütörtökön délután a kiskunhalasi városháza főtér felőli oldalán a rendkívüli testületi ülésre érkező képviselőket. A 30-40 demonstráló a többség által először leszavazott városközpont-megújítás megvalósítását, a halasi kulturális- és sportéletet színesítő szervezetek támogatását és a helyi média zavartalan működéséhez szükséges önkormányzati támogatás odaítélését követelte csendes jelenlétével a képviselőktől.

A rendkívüli ülésen három napirendi pontot tárgyalt a testület. Mint arról korábban beszámoltunk: február végén a képviselők többsége nemet mondott arra a lehetőségre, hogy javarészt pályázati forrásból megújítsák Kiskunhalas belvárosát. A 900 milliós beruházáshoz a városnak 237 millió forint önrészt kellett volna biztosítania, amit a város Fideszes képviselői - kiemelve ugyan, hogy jó lenne, ha megszépülne a városmag és a városháza - soknak tartottak, így elutasították.

A csütörtökön újra előkerült kérdés vitájában végül abban maradtak: mindent el kell követni azért, hogy az - egyébként rendelkezésre álló hitelkeretből finanszírozandó - önerő kifizetésére pályázati forráshoz jusson a város, illetve hogy az - előzetes döntés értelmében támogatásra ítélt - eredeti pályázatból kikerüljenek a luxus elemek. Ebben a formában 11 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett támogatták a városközpont rekonstrukciót a képviselők.

A második napirendi pontként tárgyalt Kiskunhalasi Művelődési Központ Kft. átszervezéshez szükséges előkészületek megtételére a többség ismét nem hatalmazta fel a polgármestert.

Az idei - 9 milliárdos - költségvetés február végi megalkotásakor létrehozott 51,5 millió forintos tartalék keret felosztásáról is dönthettek a képviselők csütörtökön. Ezt a pénzt főleg az alulfinanszírozott intézmények plusz támogatására, illetve nem kötelező feladatok dotálására kívánták felhasználni. A kérdés újra nagy vitákat gerjesztett a testületben: a legnagyobb ellentét a helyi média támogatása körül alakult ki. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pajor Kálmán képviselő (jobbra) szóba elegyedett a demonstrálókkal és átvette 3 pontos „követelésüket” is
[/caption]

Az önkormányzati tulajdonú Halasmédiának idén - a tavalyi 20 millióval szemben - 7,6 millió forintot szavaztak meg a költségvetésben, mely összegből 1,6 millió forint tavalyról áthúzódó támogatás. Mint azt Tóth István, a Halasmédia ügyvezető-főszerkesztője az ülésen kifejtette: 6 milliós támogatás mellett nem tudják megoldani a működést, ekkora elvonás a cég összeomlásához fog vezetni. Ezt hangsúlyozandó a helyi hetilap a költségvetés elfogadása után fekete címlappal jelent meg, a cég internetes felülete csökkentett üzemmódban működött, és a televízióban is gyakran szembesülhettek fekete képernyővel a nézők, ami a tulajdonos önkormányzat több képviselőjében is felháborodást váltott ki.

Az 51,5 millió forintos tartalék felosztásáról - melynek eredeti koncepcióját a Fidesz-frakció készítette - soronként szavaztak a képviselők, mivel az előterjesztéshez a hosszas vita során több módosító indítvány is érkezett.
A képviselők döntése szerint 15 milliót a már említett városközpont felújítás előkészületeire fognak fordítani, 7 millió jut az utak kátyúzására, 3 pedig a városi sportpálya működtetésére. A képviselői interpellációkban előadott problémák megoldására 6 milliót biztosít idén a város.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tanácstalanság a tanácsteremben? Máté Lajos (balra) és Pajor Kálmán (jobbra) képviselők tévedésből nyomtak igent.
[/caption]

A Halasmédia plusztámogatására a tartalék keret felosztásáról szóló előterjesztés nulla forintot jelölt meg. Jekő Attila ehhez a sorhoz módosító indítványt terjesztett elő, melyben a költségvetésben már szereplő 7,6 millió forint mellé ugyanennyit javasolt. Az indítványt Máté Lajos és Pajor Kálmán Fideszes képviselők - mint a szavazás után kiderült - tévedésből elfogadták, így a módosítót 8 igen 3 nem és 3 tartózkodás mellett megszavazták: a cég saját bevételei mellett 15,2 milliós önkormányzati forrásból is gazdálkodhat idén.

A Csipke Alapítvány plusz 6 millió forintos támogatáshoz jutott, míg a művelődési központnak plusz 4 milliót szavazott meg a testület. Ekkor a hivatal pénzügyi osztályvezetője jelezte, hogy a Halasthermál plusztámogatására szánt 6,4 millió forint már nem áll rendelkezésükre. A tartalék keretben még fellelhető 2,9 milliót végül megkapta a strand.

A helyi média „akaraton felüli” támogatása miatt elestek a támogatás-kiegészítéstől a civil szervezetek és a cigány közösségi ház, illetve nem maradt keret a Halasi Norma című könyv 400 példányának megvásárlásra, valamint a Thorma János Múzeum és a Borudvar csekély mértékű önkormányzati szponzorálására sem.

Zsámbóki Dóra Pajor Kálmán képviselő (jobbra) szóba elegyedett a demonstrálókkal és átvette 3 pontos „követelésüket” is Tanácstalanság a tanácsteremben? Máté Lajos (balra) és Pajor Kálmán (jobbra) képviselők tévedésből nyomtak igent. -->

Ezek is érdekelhetik