Közélet

2008.03.12. 09:51

Hol aludjanak a kamionok és a buszok?

Kiskunfélegyházán is egyre több az olyan sofőr, aki telephely híján egyszerűen a háza elé, vagy a lakótelepi parkolóba állítja be éjszakára, saját vagy a gondjaira bízott méretes járművet.

Sz. A.

Az autósok mellett a kerékpárosok és a gyalogosoknak is bosszúságot okoz egy-egy keskeny utcában parkoló teherautó, autóbusz vagy kamion. Főleg, ha még a járdára is feláll. Egyrészt, a méretes jármű mögül szinte lehetetlen a kilátás, másrészt hatalmas súlya alatt meglazulnak, kitörnek a járdákat szegélyező kövek, megsüllyednek a csatornafedelek. Legalább ennyire irritáló a lakótelepi parkolókba beállított teherautó, amely legjobb esetben is legalább három személygépkocsi helyét foglalja el. És akkor még a parkolók bejáratát keresztben elzáró járművekről nem is szóltunk.

A központi jogszabály szerint: teher- és egyéb méretes gépjárművet éjjel tilos közterületen tartani. Az esetek többségében ezt az önkormányzatok rendeletei is megerősítik. (Tárolásnak minősül, ha a jármű este 22 és reggel 6 óra között, valamint szombat reggel 6 és vasárnap este 22 óra között, engedély nélkül közterületen várakozik.) A törvény és a helyi rendelet egybecsengése dacára, folyamatosan nő az illegálisan közterületen tartott gépjárművek száma. Legalábbis erre lehet következtetni a szerkesztőségünkbe eljuttatott lakossági panaszok alapján.

Az ügy kapcsán Kiss Jenő, a félegyházi polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezetője elmondta: a közterületfelügyelők csak akkor büntethetnek, ha tetten érik a gépkocsivezetőt. Napközben, amennyiben KRESZ-tábla nem tiltja, mindenki ott áll meg járművével, ahol akar. Ahhoz tehát, hogy az illegálisan tárolt gépkocsikat kiszűrjék, éjjel kellene járniuk a várost. Erre viszont nincsenek berendezkedve.

A helyzet azonban ennél jóval összetettebb. A járműveket illegálisan a házuk előtt vagy parkolókban tároló gépkocsivezetők zöme törvénytisztelő, becsületes ember, akinek egyszerűen nincs pénze megfelelő telephelyre. A teherautó vagy autóbusz, melyet vezet legtöbbször nincs is a tulajdonában. A munkáltatójáé, vagy csak bérli. Utóbbi esetben örül, ha keresetéből a bérleti díj kifizetésére futja, egy jókora, bekerített és a biztonsági előírásoknak megfelelően felszerelt telep fenntartására még csak gondolni sem mer.

Ezek is érdekelhetik