Közélet

2007.12.05. 09:41

A galambinvázió ellen: műsas, tüske, méreg?

A tetőtér szintjére kifeszített műsassal próbálják elriasztani a galambokat néhány hónapja a belvárosi Mátyás téren. Az eddigi tapasztalatok csak részben kedvezőek, mivel a ragadozó látványától csak akkor riadnak meg a madarak, ha felettük van. A közösség a hatékonyság fokozására tüskés szőnyeg kihelyezését tervezik.

H.A.

Telente a hatalmas falkába verődött madarak a belváros legmagasabb épületeinek tetején vernek tanyát. Nem véletlenül húzódnak oda évek óta, hiszen itt az ostorfák termése terített asztalt kínál számukra a hidegebb hónapokban.

A társasházak lakóinak és a belvárosi üzletek tulajdonosainak türelme azonban a végéhez közeledik, mivel a járdát, az ablakokat rendszeres „megtisztelik” az elvadult galambok. A korábbi években mérgezett magokkal és golyóval próbálkozták gyéríteni őket, ám ezek használata azóta szigorú szabályokhoz kötött, a belvárosban már nem alkalmazható egyik sem. Tavaly a városháza humánusabb megoldásként csontritkító, izomsorvasztó, fogamzásgátló adagolását, vagy műsas kihelyezését javasolta a lakóknak. – A műragadozó csupán a tetőtér alatt hatásos, ha a madarak felülről látják. Jóval magasabbra kellene elhelyeznünk ahhoz igazán hatásos legyen. Ez azonban technikailag nem megoldható – mondta el Laskovicsné Terzics Edit közös képviselő.

A lakók most tüskék kihelyezését tervezik a párkányokra és kiszögelésekre. Ez azonban egyelőre túl költséges. A belvárosban élők a hivataltól várják a galambinvázió megfékezését. Mint állítják: a galambok is a városhoz tartoznak. A városháza illetékesétől megtudtuk: a probléma megoldása egyelőre nincs napirenden.

Címkék#Egyéb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!