Kék hírek, bulvár

2015.10.22. 19:31

Kényszergyógykezelés a mélykúti kalapácsos gyilkosnak

Kényszergyógykezelés elrendelése mellett felmentették az emberölés vádja alól azt a mélykúti férfit, aki azt vallotta: egy belső hang tanácsolta neki, hogy a fején ütött lyukkal tisztítsa meg élettársa lelkét a gonosztól.

H. I.

A 40 éves mélykúti G. Józsefet előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolta a megyei főügyészség. A vádlott és élettársa 2013. szeptember 20-án 12 óra után nem sokkal érkezett haza a bevásárlásból, nyolcéves gyermekük ekkor még iskolában volt. G. József az előszobában magához vett egy kalapácsot és a szerszám fémfejének tompa részével nagy erővel lesújtott a nő fejének hátsó részére. Az asszony a földre esett és elvesztette az eszméletét. Ezután a férfi mellé térdelt és még legalább 4-5 alkalommal, nagy erővel lesújtott a kalapáccsal élettársa fejére. A sértett a bántalmazás miatt számos külső és belső sérülést – köztük súlyos koponyacsonttöréseket – szenvedett, amelyek miatt azonnal, a helyszínen meghalt.

A vádirat szerint G. József a sértett teste mellett imádkozni kezdett, ugyanis tévképzetei szerint a cselekményt nem saját elhatározásából követte el, hanem egy belső hang, „Isten” parancsolta meg neki, hogy a fejen ütött lyukkal tisztítsa meg élettársa lelkét a gonosztól, így engedje ki a gonosz szellemeket. Majd lemosakodott, elmosta a kalapácsot, addig viselt ruháját mosógépbe rakta és új ruhát vett fel. Visszament a munkahelyére, mert még tartott a munkaidő, aztán a mélykúti általános iskolában elbúcsúzott fiától. A helyi templomba még betért imádkozni, az utcán rágyújtott egy cigire, végül elment egy mélykúti nőhöz (akibe korábban szerelmes volt), és elmondta, hogy megölte élettársát. A telefonon értesített körzeti megbízottnál a gyilkos feladta magát.

A vajdasági származású, szerb állampolgárságú, de magyarul jól beszélő G. József élettársával 1991 óta élt együtt, 1992-ben költöztek Magyarországra, 2008 óta éltek Mélykúton, két gyermekük született, egy élt velük. Kapcsolatuk a vádirat szerint lényegében problémamentes volt, komoly konfliktusok, tettlegességig fajuló veszekedések nem voltak közöttük. A vádlott viselkedése 2013 májusában változott meg, ekkor látomások, érzéki csalódások kezdték gyötörni.
A törvényszéken dr. Oroszi Márta büntetőtanácsa előtt a vádlott nem tett vallomást, de beismerte a gyilkosságot, és kijelentette: érti a vádat. Felolvasott nyomozati vallomásából kiderült: látomásaiban, „negatív emlékképeiben” élettársát rossz szellemek kínozták. Mindezt elmondta a nőnek, aki viszont kijelentette, neki semmi baja, viszont a férfit el fogja vinni pszichológushoz. G. József szerint a gyilkosság napján „Isten” sugallta neki, hogy mentse meg a megkínzott asszonyt, és hogy ezt milyen módon tegye meg. A vádlott elmondta: a belső hang azt ígérte, hogy egy óra múlva már nem lesz Elvirának semmi baja, a sebek nem is látszódnak majd fején.  G. József viszont délután nem ment haza, hogy minderről meggyőződjön, mert a templombeli imádkozás során rádöbbent: nem „Isten”, hanem az „Ördög” utasítását követte.

A szakértői megállapítások szerint a férfi elmebetegségben, lélekhasadásos elmezavarban szenved és szenvedett a gyilkosság elkövetésekor is. Magatartását érzékcsalódások, téveszmék irányították, irányítják, ezért képtelen volt arra, hogy tettének következményeit felismerje. Kényszergyógykezelése indokolt, mert betegségéből adódóan hasonló, személy elleni erőszakos bűncselekményt is elkövethet.
Az ügyészség szerint a vádlott élettársa megölését a gyilkosság reggelén előre részletesen kitervelte, ezt G. József tagadta.
A vádlott a beszerzett bizonyítékok szerint elmeállapota miatt nem büntethető. Dr. Oroszi Márta büntetőtanácsa csütörtökön hirdetett határozatot a perben, és felmentő ítélet mellett, a főügyészség indítványával egyetértve elrendelte a vádlott  kényszergyógykezelését.

 

Ezek is érdekelhetik