Hírek

2007.06.22. 06:31

Kritizálja az autópálya-építéseket az ÁSZ

Átláthatatlan az autópálya-építési rendszer, kérdéses az utak minősége az Állami Számvevőszék szerint

D. N.

Gazdaságossági számításokat kellene készíteni az autópálya-fejlesztések előtt – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a tavaly megépített autópályák ellenőrzési tapasztalatairól készített jelentésében. A tavaly átadott és az ÁSZ által ellenőrzött mintegy 117,7 kilométer autópálya és 19,5 kilométer főút megépítése több mint 143 milliárd forintba került. „Jelenleg nem tudni, miért kerülnek annyiba az autópálya-építések Magyarországon, mint amennyiről a végleges számlák szólnak” – hangsúlyozta tegnapi tájékoztatóján Bihary Zsigmond, az ÁSZ főigazgatója.

A számvevőszék munkatársai megállapították: a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése során szétaprózott, nehezen átlátható a tervezés, az irányítás, illetve a megvalósítás. A területszerzési feladatok lebonyolítására az NA Zrt.-től két társaság és egy ügyvédi iroda kapott párhuzamosan megbízást. A résztvevők tevékenysége egymástól függött, szétaprózott és nehezen átlátható volt. Ez is megnövelte a területszerzés időigényét és ezáltal veszélyeztette a befejezési határidő betartását.
A beruházásokat megrendelő Nemzeti Autópálya Zrt. egyszer sem tudott a késések után kötbért felszámítani. A kivitelezők ugyanis számos esetben be tudták volna bizonyítani, hogy különböző adminisztratív hiányosságok és az autópálya-építések előkészítetlensége miatt nem rajtuk múlottak a késések.

A kivitelezői pályázatokat mindig a legalacsonyabb árat ajánló nyerte meg. Azt viszont nem lehet tudni, hogy tényleg a legkisebb ár jelentette-e a leggazdaságosabb megoldást, az NA Zrt.-nél ugyanis nem készültek erre vonatkozó előzetes számítások.

Kérdéses a beruházások minősége is. A kivitelezési és a mérnöki szerződések ugyan tartalmazták a minőségi követelményekre vonatkozó előírásokat, a beruházók viszont több esetben eltértek a tervtől, ami jelentős kockázatokkal jár.

Ezek is érdekelhetik