Erőemelés

2023.10.18. 07:00

Mihályi Zoltán világbajnok lett Félegyházán

Amint arról beszámoltunk, az idén Kiskunfélegyháza adott otthont a 2023. évi Global Powerlifting Committee – vagyis GPC – világbajnokságnak. Az október 9-e és 15-e között lebonyolított színvonalas versenyen 30 ország több mint 900 versenyzője mérte össze az erejét. Az eseményen a kecskeméti származású Mihályi Zoltán világbajnok lett a 125 kilogrammos M2 kategóriában. Nem is akármilyen eredménnyel.

Vincze Miklós

Mihályi Zoltán

Fotó: Szentirmay Tamás

– Guggolásban 267,5, fek­ve­nyomásban 185, felhúzásban pedig 260 kilogrammot teljesítettem, ebből jött ki a 712,5 kilós teljes eredmény – jelentette ki Mihályi Zoltán, akinek nem ez volt az első világbajnoki címe, 2015-ben ugyanis már világelső lett egy másik szervezetnél. – Azt követően volt egy ötéves kihagyásom a versenyzés terén, amely után az idei évre tértem vissza a pódiumra. Kecskeméti születésű lévén számomra ez a helyszín, a hírös város szomszédsága, Kiskunfélegyháza különleges motivációt is adott a felkészüléshez. 

A sport egyébként mindig is része volt az életének. – Sporttagozatos iskolába jártam, ahol megannyi sportág kipróbálása után Grosán Pali bácsival a súlylökés mellett maradtam. Később a küzdősportok világa ragadott magával. Azután 2007-ben a családommal Angliába költöztünk – mind a mai napig ott élünk. Kint is ugyanazt a hivatást folytattam, amit itthon már elkezdtem: a mai napig börtönőrként dolgozom. Az új otthonomban azonban a küzdősportok területén elég szűkek voltak a lehetőségek – így a mozgás iránti igényemet a súlyzós edzések területén kezdtem el kiélni. Itt ismerkedtem meg az erőemelés, vagyis a powerlifting világával. Azonnal magával ragadott. Ez egy tisztességes és igazságos sport. Három gyakorlatot kell végrehajtani: guggolást, fekvenyomást és felhúzást. Szigorú szabályokat betartva természetesen, amelyeket három bíró figyel – a gyakorlat csak a főbíró jelzésére hajtható végre. Csak akkor lesz érvényes egy emelés, ha legalább ketten szabályosnak látják. Minden gyakorlatból három lehetőségünk van, és a legnagyobb megmozgatott súlyokat összeadva jön ki az összeredmény. Akinek pedig ez a legtöbb kilogramm, az nyer. 

Most örül az aranyéremnek, de céljai vannak még bőven. – Szeretném még sokáig folytatni ezt a sportot. Nagyon sokat köszönhetek az erőemelésnek – segített már át nehéz magánéleti időszakon is. A versenyzés területén pedig szintén vagy egy különleges célkitűzésem: meg akarom szerezni valamennyi profi világszövetség elsőségét. Ez igen különleges lenne, nem sokan értek el hasonlót eddig. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában