Kiskunfélegyháza

2023.09.21. 17:59

Ezüstéremmel tért haza a koronglövő világbajnokságról a bugaci Szalai Tamás

Ezüstéremmel tért haza a Görögországban megrendezett koronglövő világbajnokságról a bugaci Szalai Tamás. A huszonhárom éves sportlövésznek ez volt az első világversenye, ahol a válogatott csapat tagjaként mérettette meg magát a világ legjobbjai között. Huszonnyolc ország mintegy hétszáz sportlövője között hozta a tőle elvárt teljesítményt.

Vajda Piroska

A magyar csapat a dobogó második fokán, középen Szalai Tamás, balról Jéri Tamás, jobbról Szerdahelyi András

Fotó: Kapott fotó

Szalai Tamás hivatása szerint erdész és vadász, a sportlövészet a hobbija. Alig három éve kóstolt bele a sportágba és mára a világ legjobbjai közé küzdötte fel magát.

Mint a fiúk általában, Tamás is egészen kisgyermekkora óta vonzódik a fegyverekhez. Kisiskolás volt, amikor először légpuskával lőhetett. Ez a vonzalom azonban úgy tűnik már élete végégi elkíséri – mondta a fiatal tehetség, aki kisgyermekként a vadászokkal is szívesen járta az erdőt-mezőt, ismerkedett az állatokkal, a természettel. Sörétes puskát viszont középiskolásként vett először a kezébe az iskolai lőgyakorlatok során.

Elmondta, a nagypapája biztatására választotta az erdész és vadgazdálkodási technikus szakmát. A technikusi bizonyítvány megszerzése után agrármérnöki képzésre jelentkezett, januárban diplomázik.

A koronglövészettel a vadászati készségeit szerette volna fejleszteni, ezért kezdett el kijárni a helyi koronglövő pályára. A lőtér vezetője, Farkas Mihály azonnal meglátta benne a tehetséget és a kezdetektől edzőként segíti a fiatal sportoló felkészülését. A görögországi világbajnokságon egyébként Farkas Mihály is megmérettette magát, korcsoportjában 10. helyezett lett – mondta büszkén a tanítvány, Szalai Tamás. Arról is beszámolt, hogy nagy segítség volt a felkészülésben az is, hogy eredményeit látva támogatóra talált. Ez azért sem mellékes, mert a sportlövészet elég költséges sport. Tavaly januárban kereste meg egy budapesti lőszer- és fegyverforgalmazó cég, amely felajánlotta a támogatását: fegyverrel, lőszerrel, egyéb felszereléssel segítik a felkészülést. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy megvalósult Tamás álma, bekerült a válogatott csapatba és Magyarországot képviselhette a világbajnokságon. Csapattársai Szerdahelyi András és Jéri Tamás voltak.

A világbajnokságra a Magyar Nagydíj és az Országos Bajnokságon való eredményes részvétellel lehetett kvalifikálni. 

Tamás átlagosan 100 lövésből 98 találattal büszkélkedhet. Ezt szeretné a jövőben tökéletesre fejleszteni. De, mint mondta, idáig eljutni könnyebb volt, mint ez maradék két korongot meglőni.

A világbajnokság részleteiről megtudtuk, minden versenyzőnek 200 korongra kellett lövést leadnia, azaz naponta ötvenre. Minden versenyző előre megkapja a rottebeosztását, azaz, hogy kikkel fog együtt lőni az előtte álló négy napban, valamint az időbeosztását is, melyhez pontosan igazodnia kell. Minden egyes korong egy pontot ér az értékelés során, így maximum 200 pont teljesíthető.

A világbajnokság első napján Tamás volt az első lövő, szakadó esőben és viharban kellett az 50 lövést leadnia. Az első napot 48 találattal teljesítette. A második napon 50 lövésből 46 találatot szerzett. A harmadik napon és egyben a legnehezebb pályán 100 százalékos teljesítményt hozott. A negyedik napon egy hibaponttal versenyzett.

 A magyar csapat összességében egy koronggal maradt le a világbajnok francia csapattól. Harmadik helyen Olaszország végzett.

A Compakt Sporting, vagyis a gyorsított korongvadászat nagyon összetett sportág. Ez egy olyan sport, amely elsősorban a szem és a kéz koordinációjára támaszkodik. Ha repül a korong akkor nekünk pillanatok alatt kell felmérni a sebességét, az irányát és a magasságát. Ez alapján választjuk ki, hogy milyen mozgástechnikával próbáljuk meglőni – részletezte Tamás. Azt is elmondta, a versenyeken több méretű korongot használnak, a legkisebb mindössze hat centiméter átmérőjű, de van úgynevezett nyúlkorong, ami gurul a földön és van vízen pattogó korong is. Tamás terveiről megtudtuk, szeretne egy biztos helyet a magyar válogatott csapatban és kijutni jövőre az Európa Bajnokságra, amit Portugáliában rendeznek meg. Ugyanakkor a jövő évi világbajnokságon is szeretne versenyezni, amit hazánkban, Csákberényben rendeznek meg.  

Ha nem a lőtéren gyakorol az erdőt járja

Tamás hivatásos vadászként Móricgáton 2700 hektáros terület vadgazdálkodásáért felelős. A Móricgáti Berek Vadásztársaság megbízásából elvégzi a vadgazdálkodással kapcsolatos feladatokat: télen nyáron eteti és itatja a vadakat, rendben tartja a cserkelő utakat, gyümölcsfákat ültet és gondoz a vadak táplálása okán, téli menedéket is készít az állatoknak. Nagyon sokrétű és szép feladat ez – fogalmazta meg a fiatal szakember, aki hamarosan friss diplomás agrármérnökként a mezőgazdaságban is szeretné kamatoztatni tudását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában