Strandbirkózás

2022.09.15. 07:00

Felhő Viktória a negyedik lett a világbajnokságon

A Kiskunhalasi Birkózó Club versenyzője, Felhő Viktória, rengeteg szép eredmény ért el az évek során. A mögöttünk hagyott hetekben világbajnoki negyedik lett strandbirkózásban. Edzőjével, Csapi Antallal beszélgettünk az egyesületről és Viktóriáról.

Felhő Viktória több aranyérmet begyűjtött az idei évben

A halasi egyesület évek óta nagyon jó eredményeket ér el. Az egyesület egyik edzője, Csapi Antal elmondta, hogy már a legkisebb korosztállyal is foglalkoznak. 

– Egészen a legkisebbektől a legnagyobbakig érkeznek hozzánk versenyzők. Van egy ovis korcsoportunk, ahol még nem is feltétlenül a birkózás szerepel, hanem inkább, hogy tudjanak bukfencezni, kúszni, illetve a mozgáskoordinációjuk kialakuljon. Azok a gyerekek, akik ezt viszonylag gyorsan megtanulják, már feljebb lépnek, hiszen ők már tanulnak esni, hidalni, fogásokat próbálnak bábuval. Talán az a legfontosabb, hogy szinte minden fogást meg kell tanulni. Heti három edzésen foglalkozunk a gyerekekkel, ez már teljesen birkózó edzés. Van nagyobb csoportunk, akik már régóta velünk készülnek, nekik is hetente háromszor van foglalkozás. Változó az edzések összetétele, próbálunk mindig minél színesebb tréninget összeállítani a gyerekeknek. Kiemelkedő birkózónk, Felhő Viktória, már profi szinten űzi a sportot, heti kilencszer edz. Reggelente általában mindig van egy gyorsaságfejlesztés, vagy valamilyen fizikai edzés, délután pedig rendes birkózóedzést végez. A napi menetrendjét attól tesszük függővé, hogy éppen milyen versenyre készülünk. Természetesen a versenyek előtt már visszább szoktunk venni az edzések számából.

Felhő Viktória többszörös magyar bajnok, és válogatott, U23-as EB-n volt ötödik, illetve több nemzetközi versenyen is állt a dobogó minden fokán. Ő a világranglista hatodik helyezettje. 

– Felhő Viktória rendkívül erős, eszméletlen akarata és munkabírása van. Tipikusan az a versenyző, akire rá kell szólni, hogy most már elég. Ez már az elején kiderült, amikor elkezdtünk együtt dolgozni. 2017-ben tértem haza Kiskunhalasra, előtte a KTE birkózó csapatában voltam edző, akkor már Felhő Viktória országos bajnok volt.

Az elmúlt héten ért véget a strandbirkózás világkupa, amely hat állomásból állt. Az utolsó helyszín Konstanca volt, mely a világbajnokságot is jelentette. 

– A strandbirkózás teljesen más, mintha a szőnyegen kellene birkózni. Ettől a felkészülésünk nem változott, ugyanis mi a szőnyeges versenyekre készülünk, tehát ugyanúgy gyakoroltunk. A csoportból veretlenül jutott tovább, mind a három ellenfelét legyőzte, majd az elődöntőben kikapott egy bolgár versenyzőtől, akit előzetesen ismertünk és tudtuk, hogy nagyon kemény vetélytárs lesz. A bronzmérkőzésen pedig vereséget szenvedett a francia versenyző ellen, bár őt tavaly a szőnyegen legyőzte. Összességében elégedettek lehetünk ezzel az eredménnyel és közelebb kerültünk a World Beach Games-hez.

A World Beach Games tornán a világ nyolc legjobb birkózója vesz részt, mely a nevéből is adódóan a strandon zajlik. Utoljára Qatarban rendezték meg 2019-ben, s mivel négyéves ciklusban zajlik, jövőre lesz legközelebb. 

– Erre a versenyre is nagyon fogunk készülni, ugyanis ez elég komoly megmérettetés lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában