kosárlabda

2021.07.22. 12:12

A legsikeresebb évet zárta a Kosárlabda Akadémia

Nehéz éven van túl a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia, de az elkötelezett szakmai munkának köszönhetően fennállása óta a legkiemel­kedőbben szerepelt idén.

Kovács Nóra

Négy játékos is csatlakozott a felnőttekhez

Forrás: MKOSZ

A járványhelyzet nem kímélte az akadémiát, de a kosarasok összefogásával sike­resen átvészelték ezt az időszakot.

– Ez egy igen különleges, felelősségteljes és kihívásokkal kikövezett év volt, de ennek ellenére egy összetartó és elkötelezett társaság dolgozik itt, illetve a sport egy kapaszkodó volt a fiatalok számára, ebben a nehéz időben, rengeteg energiát fektettek a kosárlabdába, ennek is köszönhető, hogy ez volt az egyik legsikeresebb évünk – nyilatkozta Ivkovicsné Béres Tímea, az akadémia szakmai igazgatója.

– Nagy veszteség, hogy a szülők nem lehettek jelen a mérkőzéseken és az edzéseken, mivel mind zárt kapus volt, azonban élő közvetítéssel őket is próbáltuk bevonni, és az ő támogatásuk és bizalmuk is hozzátett az eredményhez. Illetve nagy dolog volt még a szakmai munkában, hogy Ivkovics Sztojan, a férfiválogatott szövetségi kapitánya is belépett és mentorálta az itteni munkát, és még jobban összehozta a szakmai stábot. Ezek az apróságok is mind-mind hozzájárultak a sikerekhez – mondta a szakmai igazgató.

Az akadémián több mint 400 sportoló rendelkezik játékengedéllyel, illetve 15 iskolában tartanak előkészítést, utóbbinál éreztek csökkenést a vezetők.

– A járványhelyzet nem jelentett igazán létszámcsökkenést, de a játékengedéllyel nem rendelkező sportolók száma csökkent. Itt főleg az iskolai csoportokban fogyott a sportolók száma, de bízunk abban, hogy a jövő évben minden visszaáll a rendes kerékvágásba – tette hozzá Ivkovicsné.

A járvány idején a kosarasok számára az iskolák bezárása miatt nagy segítség volt a Mercedes-Benz Sport Akadémia épülete, ahol az utánpótlás-­korosztályok mellett a KKC felnőttcsapata is játéklehetőséghez jutott.

– Ha a sportágat szerető emberek összedolgoznak, akkor semmi sem akadályozhatja meg az együttműködést. Az akadémia épülete egy hatalmas dolog volt ebben az időszakban és rászolgált az otthonunk kifejezésre, ahogy mi hívjuk. Mindenki megtett mindent, együttműködött és támogatta egymást, hogy mindenki lehetőséghez jusson és ne csorbuljon sem a szakmai munka sem pedig a versenyeztetés – mondta a szakmai igazgató.

Az akadémián 22 versenyző csapat van, köztük minden korosztály bejutott az országos döntőkbe.

– Minden korosztályban bejutottunk az országos döntőkbe a legjobb csapatok közé, ami hatalmas siker. Az U11 és U12-es korosztályokban szinte veretlenül meneteltek végig, azonban nem rendezték meg az országos dzsemborit, így végül helyezés nélkül zártak. A tornákon viszont fel tudták mérni a fejlődésük irányát, az utánpótlásnál pedig még ez a fontosabb. Az U14-ben ott voltunk az országos döntőben, a leány serdülők érték el a legjobb helyezést, ők a 6. helyen végeztek. A fiúk a B döntő 2. helyén zártak. Az U16-os lányok megnyerték a B döntőt, ha ezt országos szinten nézzük, akkor a 9. helyen zártak, míg a fiúk a 8. helyen végeztek. A juniorkorosztályunk a 7. helyet szerezte meg – tette hozzá Ivkovicsné.

A Mercedes játékosai közül 18 kosaras kapott meghívót a korosztályos válogatottakba, illetve négyen szerződtek a felnőttkosárlabda-csapathoz. – Talán a legnagyobb siker, hogy a 8 éve működő akadémiánk most egy olyan fiúgárdát hozhat a KTE számára, amelynek tagjai már számottevően is jelen voltak az idei szezonban, hiszen ketten sikeresen bemutatkoztak a felnőttek között, és pontokat is szereztek. Tavaly augusztusban négyen is aláírtak szerződést a KTE csapatához, és látom, hogy kopogtatnak sorban a korosztályos együttesek, tehát bízom abban, hogy hamarosan hazai nevelésű játékosoknak szurkolhatunk majd a lelátón – mondta Ivkovicsné Béres Tímea.

Négy játékos is csatlakozott a felnőttekhez

Fotó: MKOSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában