labdarúgás

2021.01.16. 11:11

A KTE-Hufbau felnőttcsapata húzhatja magával az utánpótlást

Nehéz, de nem eredmény­telen évet zárt a KTE Labdarúgó Akadémia, egy olyan évet, amely az állandóság mellett igen sok változást is hozott. Dr. Filus Andor, az akadémia ügyvezetője, illetve a KTE-Hufbau cégvezetője számolt be a mögöttük álló időszakról.

Vincze Miklós

Dr. Filus Andor KTE ügyvezetője

Fotó: BUS CSABA

A 2020-as év komoly változásokat hozott a KTE Labdarúgó Akadémia életében, nehéz, ám eredményeket is hozó éven vannak túl a hírös városiak. Februárban százszázalékos tulajdonrészt vásárolt a felnőttcsapatot működtető kft. az akadémián, ezáltal egységként és egy irányelv szerint tudják működtetni a felnőttcsapatot és az utánpótlást. Módosuló elvek mentén kezdték meg a közös munkát a tulajdonossal. Vezérlő elképzelésük az, hogy a KTE rövid időn belül nyerje vissza egykori hírnevét, s azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy e folyamat tartós alapjait már ebben az évben letegyék.

– Az egyik alapelvünk ezek megvalósítása során az, hogy magunkhoz képest minél több dologban tudjunk folyamatosan előre lépni, hogy visszatekintve is érezhető legyen a fejlődés – jelentette ki dr. Filus Andor, az akadémia ügyvezetője. – Azt gondolom, hogy az első esztendőre kitűzött céljainkat teljesítettük, de még van tennivalónk, nem lehetünk elégedettek.

A KTE Labdarúgó Akadémia méltó szeretne lenni a kecskeméti labdarúgás hagyományaihoz.

A városban és a térségben mindig is kiemelt szerepet kapott a labdarúgás, az akadémia biztosítja több mint kétszáztíz gyermek sportolását, fejlődését, élsportolóvá válását. A célja az egészséges életmódra nevelés, a rendszeres sportolás lehetővé tétele, a régióban a legmagasabb szintű versenyeztetés biztosítása, a gyermekek magas szintű képzése és nevelése 5 éves kortól egészen 18 éves korig. Természetesen szeretnénk profi labdarúgókat is nevelni, komoly hangsúlyt fektetni a mentális felkészülésre és a sportolói életmód kialakítására, amelybe a szülői felkészítést is be szeretnénk integrálni. A legfontosabb személy a rendszerben természetesen a gyerek. Alapelvünk, hogy az életkori sajátosságoknak megfelelően szükséges biztosítani a nevelés és versenyeztetés érdekében a feltételeket. A szervezeti struktúra is ennek megfelelően került kialakításra.

Ezen célok elérése érdekében a tavalyi évben további fontos infrastrukturális fejlesztések is megvalósultak az akadémián.

Dr. Filus Andor, a KTE Labdarúgó Akadémia ügyvezetője
Fotó: Bús Csaba

– A nagy után­pót­lás­lét­szám­ra való tekintettel kiemelt fon­tos­sa­́gú a megfelelő, kulturált lé­te­sít­me­́nyek meg­léte. A két nagy méretű pálya tavalyelőtti évben történt átadása után tavaly pályakarbantartó gépparkot vásároltunk, amellyel a szabadidőközpontban meglévő két pályát, a stadionban a centerpályát és a két új pályát megfelelő módon tudjuk karbantartani. Két új kisbuszt is vásároltunk, ami komoly segítséget jelent a gyerekek szállításában. Elkezdtük az akadémiát egységesen felöltöztetni, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig biztosított legyen minőségi felszerelés mindenkinek. Fontos lépés volt az is, hogy az egészségügyi részleget is új, minden igényt kielégítő, modern gépparkkal bővítettük, ami az utánpótlás- és a felnőtt futball számára is hatalmas előny. 2021-ben is szeretnénk fejlődni minden téren, több beruházásról is folynak egyeztetések. Bízom abban, hogy e téren is minél hamarabb be tudunk számolni konkrétumokról is.

A Magyar Labdarúgó-szövetség elindította az iskolai programját, amelybe Kecskemét is bekerült, a hírös városban az akadémia valósítja meg a szakmai programot.

– Három iskolában indult el a program, és mind a három intézményben nagyon jó a fogadtatása, sőt, sokkal pozitívabb a program megítélése, mint ahogyan azt előzetesen akár jómagam is vártam. A legnagyobb öröm a számunkra az, hogy a program következményeként folyamatosan bővül nálunk az U6-os és az U7-es korosztály létszáma. Hálásak is vagyunk azért az MLSZ-nek és dr. Bar­czi Róbert sportigazgató úrnak, hogy részt tudunk venni a programban, mert véleményem szerint ez lesz az egyik alapköve labdarúgásunk, azon belül akadémiánk fejlődésének.

Az új program bevezetése további változásokat is előrevetít.

– A 2021-es év is hoz olyan változásokat, amelyek nemcsak az akadémiánkat, hanem a teljes utánpótlásrendszert érinteni fogja. A kiemelt tíz akadémia után, a tavasz folyamán kialakulnak a régiós utánpótlásközpontok, amelyek területileg lefedik az ország egészét. Remélhetőleg megyénkben a KTE Labdarúgó Akadémia lesz a kiemelt központ, ahol a legtehetségesebb utánpótlás-játékosoknak biztosíthatjuk a legmagasabb szintű képzést és versenyeztetést.

Az akadémia már ma is régiós szemlélet szerint működik, hiszen sok a környékbeli fiatal, de e téren sem dőlnek hátra, szeretnék bővíteni az együttműködések körét.

– Az akadémiánk törekszik a kölcsönös tiszteleten alapuló munkakapcsolatok kialakítására a környékbeli egyesületekkel, az ott dolgozó szakemberekkel. Az év elején már szeretnék valós és kölcsönös együttműködést biztosító partneri kapcsolatokat bejelenteni, bizakodással tölt el, hogy már több előrehaladott megbeszélést is folytatunk.

A felnőttcsapat jó szereplése egyértelműen hatással van az utánpótlásra is, elsősorban a tehetségek megtartása terén. Az, hogy fél távnál a Kecskeméti TE-Hufbau hatpontos előnnyel vezeti az NB III. Közép csoportját, máris érezni a pozitív hozadékát.

– A felnőttcsapat ebben az évben úgy szerepel, ahogy azt a szurkolókkal együtt mi is szeretnénk, ahogy azt elvárjuk. Ennek is az a kiinduló­alapja, hogy felállt egy struktúra, minden szereplőnek megtaláltuk a helyét, és közös vezérelv szerint működünk. Mindig a következő célt szeretnénk elérni, lépésről lépésre haladva. A felnőttcsapat jó szereplése természetesen meghatározza a fiatalok jövőképét, ha vannak előttük példaképek, ha sikeres a klub, akkor többen szeretnének itt maradni és a KTE-ben játszani. Ez öröm, ugyanakkor cél is, hogy lehetőség szerint minél több saját nevelésű játékos mutatkozzon be a felnőttcsapatban. Az idei évben már tíz utánpótláskorú játékos mutatkozott be, és ez is az egyik mércéje az utánpótlás-nevelésnek. Emellett meg kell említeni azt is, hogy idén nyáron is kilenc utánpótlás-játékosunk igazolt el kiemelt akadémiára, ami szintén mutatja, hogy jó munka folyik a klubunknál.

Ahogy az élet minden területére, a sportra és azon belül a kecskeméti akadémiára is hatással volt a koronavírus-járvány.

– Bár a tavaszi idénynek idő előtt lett vége, és azt követte egy igen komoly bizonytalanság, de mi próbáltunk az adott helyzetből mindent kihozni. Amint és ahogy lehetett, átálltunk az online edzésekre, ami persze nehéz volt mindenki számára, de helytálltak a gyerekek, a szülők és a kollégák is. Klubunk is részt kívánt venni a társadalmi szerepvállalásban, mert a KTE közösségére mindig is jellemző volt az összetartozás, a segítségnyújtás. Kollégáim heteken keresztül a Gondoskodó Szolgálat vezényletével ételcsomagokat szállítottak a rászorulóknak. Nyártól aztán újra visszatérhetett az élet a pályákra, és minden óvintézkedést betartva eseménydús és többnyire eredményekben is sikeres őszt produkáltak csapataink. A téli korlátozások bár hirtelen jöttek, ám a korábbi tapasztalatoknak köszönhetően már nem értek váratlanul minket, ráadásul a téli szünet kiadása miatt nem is okoztak akkora fennakadásokat. Ezen a héten ugyanakkor már újraindul az élet az utánpótlás-korosztályoknál, és hamarosan a felnőtt, NB III.-as csapatnál is. Bízom benne, hogy a tavasz végén a felnőtt­csapatunkkal szintet fogunk lépni, amivel ösztönözni tudjuk nemcsak a saját kecskeméti utánpótlás-játékosainkat, hanem megyénk minden labdarúgóját, hogy igenis van lehetőség Kecskeméten is profi labdarúgóvá válni – fejezte ki reményét az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában