ökölvívás

2020.06.17. 09:17

Gálos Roland árnyékbokszban is verhetetlen

A tokiói olimpiai kvóta megszerzése után árnyékbokszban nyert Európa-bajnoki címet Gálos Roland. A bajai sportoló a koronavírus-járvány okozta karantén ideje alatt nevezett a speciális viadalra.

Borbély Károly

Gálos Roland karját a karantén alatt szimbolikusan emelték a magasba

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Boris Van der Vorst, a Holland Ökölvívó Szövetség és az Európai Boksz Konföderáció (EUBC) „Passion for Boxing” bizottság elnökeként új típusú versenyt ajánlott az ökölvívók számára a koronavírus-járvány idején, az úgynevezett árnyékboksz viadalt. Ez egy speciális gyakorlat, amelyet a mindennapi edzések során is végeznek a sportolók. Minden bokszoló 15-30 másodperces videót készíthetett – amelyben mindenféle technika és ütést összekapcsolásának bemutatására nyílt lehetősége –, majd a felvételt feltölthette a közösségi oldalára, az EUBC és egy profi zsűri pedig döntött az Európa-bajnokokról. A győztesek között ott volt Gálos Roland, a bajai Mogyi Felsővárosi Ökölvívó SE 57 kilós bunyósa.

– Figyelték nagyon a technikát, a lábmozgást, a védéseket, az elhajlásokat, a leforgásokat, megcsináltam azt, amit edzéseken szoktam, és ez be is jött – foglalta össze az árnyékboksz-Eb-n történteket Gálos Roland a DIGI Sport híradójának, a Sport24-nek. A sportoló édesapja és edzője, Gálos Tamás így mesélt a karanténidőszak egyetlen bokszversenyéről: – A múlt ökölvívója bunyózott, erős volt, de a ma ökölvívója gondolkodó, aki minél kevesebb ütést szeretne kapni. Ehhez technikailag, taktikailag, erőnlétben maximálisan ott kell lennie. Ez az elsőség egy jó visszajelzés, mert nem egy budapesti, egy magyarországi, hanem egy pártatlan nemzetközi zsűri döntött, ahol oroszokat, nagy neveket is leelőzött Roland.

Gálos Roland jelenleg minden szinten verhetetlennek tűnik: márciusban a londoni olimpiai selejtezőn megszerezte az indulási jogot a tokiói ötkarikás játékokra, most pedig az árnyékbokszban ülhetett fel Európa trónjára. – Amikor Roland és az ikertestvére, Viktor is felnőtt magyar bajnok lett Kecskeméten, akkor a WC-ben sírtam, Londonban pedig a csarnokon kívül – emlékezett vissza Gálos Tamás, aki már magára is tetoválta az öt karikát, a fia azonban erre még nem tudta rávenni magát. – Lehet, még az olimpia előtt megcsináltatom a tetkót, mert én is szeretném, csak félek a tűtől. De majd veszek bátorságot, és megcsinálom – mondta a bajai bunyós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában