Kecskemét

2019.07.05. 12:12

Másfél kilométeres futópálya épül a szabadidőközpontban

A Benkó Zoltán Szabadidőközpont legszebb részein halad majd végig az a másfél kilométeres rekortán futópálya, amelyre nemrég pályázatot nyújtott be a város, és mint a napokban kiderült, el is nyerte az igényelt összeget.

Hraskó István

Futópálya épül a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Szenes Márton, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: már régóta gondolkodnak egy hosszabb futópálya építésében, hogy ezzel is segítsék az amatőr és profi sportolók edzéseit, felkészülését. Alapvetően mulcsot, azaz faaprítékot terveztek alapanyagnak, ám jött egy kecsegtető pályázat, amely jó lehetőségeket kínál a megvalósításra. Az idén indult Országos Futópálya-építési Program célja a 20 ezer főnél népesebb városokban legalább 1 kilométer hosszú futópálya kialakítása rekortán burkolattal. Idén 350 millió forint a program kerete, helyszínenként legfeljebb a költségek felét finanszírozzák.

Kecskemét ezen a pályázaton indult, és mint azt Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a napokban bejelentette, tizenegy másik helyszín (így a bajai Petőfi-sziget) pályázata mellett a hírös város jelentkezését is támogatták.

Szenes Mártontól megtudtuk, három pálya vonaltervét dolgozták ki, végül azt választották ki, amelyik a szabadidőközpont legszebb részein vezet keresztül. Ez a pálya a büfé mellett indul majd, 744 méteren a csónakázó tó melletti sétányon halad, majd itt jobbra fordulva, a már meglévő nyiladékon átvág az erdőn, egy újabb jobbra kanyarodás után a belső tó mellett lehet majd futni, végül a csatorna partján vissza a kiindulóponthoz – ez egész pontosan 1506 méter. Szenes Márton hangsúlyozta, a futópálya építéséhez nem kell fát vágni, még az erdőbeli nyiladéknál sem (itt még a szabadidőközpont létesítése előtt a hetényi út vezetett keresztül), máshol pedig már kitaposott utak vannak. A tó melletti sétánynak természetesen csak az egyik felét foglalja el a pálya.

A 1,5 kilométeres táv a hosszabb távokra készülő futóknak kis segítséget jelenthet, hiszen 14 kör teljesítésével megvan a félmaraton, 28 körrel pedig szinte méterre pontosan a maratoni táv.

A pálya megépítése – napelemes világítással együtt, hogy ősszel-télen is lehessen délután használni – 72 millió forintba kerül, ennek felét igényelték támogatásként, az önerőt a város biztosítja.

Futópálya épül a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában