lövészet

2018.11.30. 11:29

Lövészkupát tartottak Kalocsán

Légpuskákkal és légpisztolyokkal, valamint egy videólőtér elnevezésű szimulációval (ebben többféle fegyvernem szerepel) mérték össze tudásukat azok a kalocsai általános iskolások, akik neveztek az I. Dózsa Lövészkupára.

Gábor János

A lövészetet, mint sportot népszerűsítették a gyerekek körében és nem a fegyvereket 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A versenyszámok összesített köreredménye alapján hirdettek egyéni helyezéseket, valamint csapatgyőzelmeket. A csapatok a kupát is hazavihették.

– A Kalocsai Sportegyesület Lövész Szakosztályával, és annak vezetőjével, Ferenczi Lászlóval együttműködésben szerveztük meg ezt az első kupát, hiszen van egy lőterünk, amit ugyan mi üzemeltetünk, de az egyesület használja – vázolta Fekete Antal. A tagintézmény-vezető hangsúlyozta: a lövészetet, mint sportot népszerűsítették a gyerekek körében és nem a fegyvereket. – Öt általános iskolából összesen huszonhét diák nevezett egyéniben, köztük volt öt lány is – részletezte, hozzáfűzve: a Dózsa a rendészeti őr szakképzése miatt érzi fontosnak, hogy erősítse ezt a sportágat, hiszen a tananyag részét képezi a fegyverismeret, mind elméletben, mind pedig a gyakorlatban.

A fiúk között Bagó Nataniel (Belvárosi) az első, Nagy Marcell (Kertvárosi) a második, Molnár Bálint (Kertvárosi) pedig a harmadik helyet szerezte meg. A lányoknál Mácsai Anna (Eperföldi), Rideg Adél Kinga (Eperföldi) és Németh Hanna (Kertvárosi) végzett az első három helyen. A fiúk csapatversenyét a Kertvárosi, a lányokét az Eperföldi nyerte.

A verseny kísérőrendezvényeként, egy bajai egyesület közreműködésével, airsoftbemutatót is tartottak a kollégium épületében lévő tornateremben. Mivel ez a program szintén nagyon jó fogdatatásra talált a szülők, gyerekek körében, várhatóan versenyszámként tér vissza, jövő tavasszal, amikor szabadtéri lövészkupát szervezne az iskola, de erről még nem született döntés.

A hetvenes évek közepén Japánból indult az airsoft

Az airsoft vagy softair szó egy (6 vagy 8 mm átmérőjű műanyag vagy biológiailag lebomló) gömblövedéket kilövő, alacsony energiájú légfegyverekkel játszott hobbisport gyűjtőneve. Fő irányzata egyfajta szimuláció, melyben két csapat játszik egymás ellen egy terepakadályokkal szabdalt pályán. A játékok lehetnek ún. végkiállósak vagy visszaállósak, attól függően, mekkora pályán játsszák ezeket, illetve hány fő vesz bennük részt. Továbbá, hogy a játékszervező miként rendelkezik. Cél egy adott feladat teljesítése, ami lehet például terület elfoglalása, valamilyen céltárgy megszerzése, vagy fontos személy útvonalon való végigkísérése.

A gömblövedékek nem hagynak festéknyomot, így az eltalált játékosnak kell a találatot jeleznie. Az airsoft tehát a résztvevők becsületességén, korrektségén alapszik – inkább komoly hobbi, mint versenysport.

Az airsofthobbi a 70-es évek közepén Japánban indult. Az ottani szigorú fegyverszabályozás miatt az airsoft légfegyverek karrierje is innentől ível felfelé. Hamarosan ­ázsiai hódítás következett, főleg­ Hong-Kongban. Jelenlegi főbb országok, ahol az airsoftot művelik: Japán, USA, Kanada, Hong-Kong, Anglia illetve a közelünkben Szlovénia, Szlovákia, Olaszország, Ausztria, Horvátország. Hazánkban 2004-ig egy-két helyi közösség elszigetelten űzte az airsoftot, ma már országos ismertsége van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában