Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

2024.04.29. 19:38

Közel húszmilliót nyert az orvosi alapellátás fejlesztésére Dusnok

Egy orvosi alapellátás fejlesztése Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatnak köszönhetően közel 20 millió forint értékben érkezett orvosi eszköz és azokhoz tartozó fogyóanyag Dusnokra.

Zsigmond Enikő

– A község önkormányzata adta be a pályázatot. Azért az önkormányzat, mert a gyermekorvosi praxis dr. Váraljai Edit gyermekorvosunk nyugdíjba menetele óta betöltetlen volt, dr. Szilágyi Krisztina felnőtt háziorvosunk pedig Dusnokon töltött 45 év orvosi szolgálat után a közelmúltban nyugdíjba vonult. Hála Istennek, hogy találtunk a helyére orvost dr. Lei Attila személyében, aki mind a felnőtt, mind pedig a gyermekorvosi körzetet is ellátja, utóbbit tartós helyettesítéssel – tájékoztatott Mindszenti István polgármester.

alapellátás, orvos, fejlesztés
Dusnok új háziorvosa áprilistól dr. Lei Attila (középen).
Fotó: Zsigmond Enikő

 – Ennek az országos, kiemelt programnak a célja az egészségügyi alapellátás fejlesztése, a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok megerősítésére, ami annyit jelent, hogy próbálják kicsit tehermentesíteni a szakellátásokat a szükséges eszközök, műszerek fejlesztésével, kihelyezésével, tartós használatba adásával. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, mint konzorciumvezető szerezte be, és a háziorvosi szolgáltatóknak használatba adta ezeket az eszközöket, műszereket. Dusnokra összesen bruttó 18,9 millió forint értékben érkeztek eszközök, melyek leginkább a gyermekgyógyászatban használhatók, de vannak olyanok, amik a felnőttek gyógyítása során, illetve a megelőzés érdekében is segítséget nyújtanak – mondta el a település vezetője.

Több mint húsz féle eszköz, orvosi műszer, illetve fogyóanyag, többek között fül- és hallásvizsgáló eszközök, mérlegek, újraélesztő táska és defibrillátor, légzésdiagnosztikai eszközök, gyermek vérnyomásmérők, sárgaságmérő, vizeletcsík-analizátor, vércukormérő, perifériás idegpályák állapotának vizsgálatára alkalmas készülék, CRP-teszt, orvosi homloklámpa segíti mostantól a dusnoki háziorvos munkáját.

– Bízunk benne, hogy ezek a modern eszközök is hozzájárulnak, hogy gyermekeinknek és a felnőtt lakosainknak is színvonalas egészségügyi ellátást tudunk biztosítani, elősegítik a betegek gyógyulását és egészségük megőrzését – mondta Mindszenti István polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában