Kecskemét

2024.03.09. 19:56

A prófécia az idei Keresztény Ikonográfiai Biennálé témája – galériával

Szombaton tartották a XII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé megnyitóját a Cifrapalotában, ahol 137 alkotó ugyanennyi művét, sorozatát állították ki. A 22 éves történetre visszatekintő, kétévente megrendezett legnagyobb és legjelentősebb Kárpát-medencei (ökumenikus) keresztény kiállítási sorozat idei témája a prófécia.

Horváth Péter

A kiállítás megnyitóján Ifj. Gyergyádesz László, a Biennálé megálmodója, a Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezetője köszöntőjében visszatekintett a 2002 óta megrendezett kiállítás történetére. Felelevenítette, hogy a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléhoz számos terület, fogalom tartozik (például keresztény-, vallásos-, szakrális-, egyházi- és liturgikus művészet), azonban egyet, a keresztény tematikát, mint az európai művészet egyik legfőbb összetevőjét, kiemelték.

Ifj. Gyergyádesz László, Ifj. Gyergyádesz László, megnyitó
Ifj. Gyergyádesz László, a Biennálé megálmodója, a Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezetője
Fotó: Horváth Péter

− A biennálé 22 éves története alatt összesen 1451, átlagosan 132 alkotást sikerült kiállítani a mindenkori zsűri után. A számok alapján tehát egyértelmű, hogy a biennálé jelentős űrt tölt be a magyarországi kiállítási palettán − emelte ki Ifj. Gyergyádesz László, hozzátéve, hogy tovább emeli a jelentőségét a hozzá kapcsolódó módszeres gyűjtői tevékenység eredményeként létrejött egy 600 alkotást számláló, keresztény tematikájú speciális gyűjteményi egység is a nem egyházi fenntartású múzeumokban.

Ifj. Gyergyádesz László az idei biennáléról szólva kiemelte, hogy 2023 novemberében közzétett felhívásukra ezúttal 232 művész 232 alkotást, illetve sorozatot adott be, amiből a zsűri összesen 137 alkotó 137 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni.

A prófécia a téma

Az idei tárlat tematikája a prófécia. − A 12. alkalomra választott témánkat világunk jelenlegi helyzete teszi különösen aktuálissá, hiszen rengeteg a bizonytalansági tényező − háborúk, bolygónk erőforrásainak felélése, klímaváltozás, energiaválság, túlnépesedés, migráció −, s ez a jövőnkbe vetett hitünket is erőteljes befolyásolja − emelte ki a kiállítás kurátora, és emlékeztetett, hogy amikor egy-egy biennálé tematikáját kiválasztják, egyre inkább igyekeznek tehát a világ jelenlegi problémáira is reflektálni, ezzel is elősegítve a hagyományos keresztény ikonográfiai megoldások, ábrázolások megújítását, újraértelmezését a kortárs képző- és iparművészetben.

Az alkotások jó eséllyel megmaradnak az örökkévalóságnak

− Az egyházakat és a múzeumokat a történelemszemléletük kapcsolja össze − mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára megnyitó beszédében. Vincze Máté hozzátette, a múzeumok és az egyházak nem a pillanatnyi világban élnek, nem azt tekintik állandónak, hanem akár kétezer éves távlatokra is visszagondolnak. − Az élő és a halhatatlan művészet az egyházakon és a múzeumokon keresztül kerül be a köztudatba és marad meg az örökkévalóságnak − emelte ki. 

A helyettes államtitkár szerint a biennálé immár tradíció, amelyre büszkék lehetünk, az alkotások pedig jó eséllyel megmaradnak az örökkévalóságnak, és megmutatják azt, hogy mit gondol a kétezres évek keresztény gondolkodó embere a világról ebben az időszakban. Azt is kiemelte, hogy Kecskemét leképezi mindazt, amire az ország büszke lehet, mind a kultúra, mind a gazdaság területén.

Vincze Máté, Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé, megyitó
Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára 
Fotó: Horváth Péter

Vincze Máté hangsúlyozta, ebben a nem egyszerű időszakban is jó emlékeztetni magunkat arra, hogy van mihez visszanyúlnunk, van mire támaszkodnunk, van mire visszanéznünk, ezért is különösen aktuális az idei biennálé témája, a prófécia, ami megfogalmazása szerint előre látja a jövőt, amikor bizonytalanság övezi mindennapjainkat.

A művészekhez szóló üzenetében kifejtette: nagy bátorságra vall, hogy vállalják azt, hogy keresztény szűrőn keresztül reflektálnak a világra, és egy értékrend szerint alkotnak. Kifejezetten előremutató, hogy hordozzák azt a fáklyát, amit a kereszténység is tesz - zárta gondolatait a helyettes államtitkár.

A kiállítás fődíját, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata ajánlott fel, a zsűri döntése alapján Csíkszentmihályi Réka textilművész kapta. Kecskemét díját szintén egy textilművész, Wertz Szilvia vehette át. A biennálé további öt díjazottja Miklós Árpád és Tarnóczi József festőművész, Pasqualetti Eleonóra képzőművész, Turi Endre zománcművész és Ruczek Zsófia textilművész.

A megnyitón Vadas László és Vadas Csenge adott elő népdalokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!