Kecskemét

2023.12.25. 16:56

Prófécia témában várják az alkotásokat a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléra

Prófécia témában várják az alkotásokat a tizenkettedik országos Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléra - közölte Gyergyádesz László művészettörténész, a biennálé alapító kurátora az MTI-vel.

Baon.hu

Ghyczy György kiállítását nézhetik meg a művészetkedvelők Baján

Fotó: shutterstock. com / illusztráció

A Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének vezetője azt mondta, Reisinger János irodalomtörténész szerint tíz hatalmas léptékű, évezredek eseményeit felölelő jövendölés található a Bibliában.

Ezeket a perspektivikus vagy vázlatpróféciákat tovább részletezi az a mintegy hatszáz pillanatkép-prófécia, melynek egyharmada szól a Megváltó első, másik kétharmada pedig a második eljöveteléről. A Biblia is "prófétai beszédként" határozza meg magát, viszont nagyon sok olyan jövőkép is létezik, mely az isteni kinyilatkoztatáson alapuló próféciával, sugalmazással szemben hamis, babonás jövendölés, jóslás, divinatio - mondta.

Gyergyádesz László hangsúlyozta: amikor egy-egy biennálé tematikáját kiválasztják, egyre inkább igyekeznek a világ jelenlegi problémáira is reflektálni, ezzel is elősegítve a hagyományos keresztény ikonográfiai megoldások, ábrázolások megújítását, újraértelmezését a kortárs képző- és iparművészetben.

A választott témát, a próféciát a világ jelenlegi helyzete teszi különösen aktuálissá, hiszen – mint fogalmazott – rengeteg a bizonytalansági tényező (...), háborúk, a bolygó erőforrásainak felélése, klímaváltozás, energiaválság, túlnépesedés, és az ebből fakadó társadalmi problémák, az új népvándorlás, migráció, és ez "a jövőnkbe vetett hitünket is erőteljes befolyásolja.

Kiemelte: ezúttal sem egyszerű tankönyvi illusztrációkat várnak, hanem a téma minél magasabb szintű, a kortárs vizuális (és ikonográfiai) nyelvezet segítségével a ma emberének is átélhető módon megfogalmazott művészi feldolgozását, értelmezését.

A művészettörténész emlékeztetett: a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé első tizenegy tárlatán 1451 alkotást állítottak ki. A 2000. évi próbatárlatot követően 2002-ben, az első alkalommal a keresztre feszítés jelenetét és a legfontosabb szimbólumot, a keresztet választották fő témának, majd 2005 tavaszán a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első 11 fejezetét. A harmadik biennálén, 2006-ban az oltár volt a téma, míg a negyediken Krisztus példázatait választották. Az ötödiken az Apokalipszis, a Jelenések könyve volt az ábrázolandó, megjelenítendő ikonográfiai program, 2013 tavaszán az angyalok, míg 2015-ben, a hetediken a gyermekek. A nyolcadik alkalommal, 2016-ban a magyar és a magyarországi szentekre, míg a kilencediken, 2018-ban a hét főbűnre esett a választásuk. A tizedik, jubileumi biennálét a Szent vendégség (eucharisztia/úrvacsora), míg a tizenegyediket állatok és növények témában rendezték meg.

A műfaji és technikai megkötések nélküli kiállításra januárban elsősorban kortárs képző- és iparművészek, valamint a művészeti egyetemek hallgatóinak jelentkezését várják.

További részletek a Kecskeméti Katona József Múzeum honlapján a oldalon olvashatók.

A tizenkettedik országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítás a tervek szerint márciusban nyílik meg a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!