Előadás

2024.01.26. 06:50

Puccini operáját és a Carmina Buranát mutatja be pénteken a Kecskeméti Nemzeti Színház – galériákkal

Dupla premiert láthat a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház közönsége pénteken: a nagyszínházban mutatják be Puccini Gianni Schicchi című operáját, és rögtön utána a Kecskemét City Balett Carmina Burana című táncszínházi előadását. Mindkét produkció klasszikus zenei élményt kínál, és míg az opera vidámságával és líraiságával, addig a táncszínházi előadás magasztos, sőt transzcendens előadásmódjával ragadja meg a nézőt.

Horváth Péter

Cseke Péter rendezte Puccini Gianni Schicchi című operáját

Fotó: Bús Csaba

Már megszokott, hogy a Kecskeméti Nemzeti Színház egy előadásra teszi opera- és táncbemutatóját, s így lesz ez pénteken is, amikor Puccini Gianni Schicchijét és Orff Carmina Buranáját mutatja be, utóbbit a teátrum balett-tagozata, a Kecskemét City Balett egyedi interpretációjában.

Puccini jól ismert egyfelvonásos operájának különlegessége, hogy általában triptichonban, azaz hármas előadásban látható, és igen ritka, hogy önállóan állítanák színpadra. Az operabarátoknak szinte vadászni kell az ilyen alkalomra. A darab a pórul járt örökségvadászok szatirikus története, de még ebben a csípős humorból és groteszk komikumból szőtt operában is megcsillannak az őszinte líra lágyan ívelő dallamai.

Az operát Cseke Péter rendezte, aki már azóta szerette volna színre vinni a darabot, mióta a kecskeméti színházat vezeti. A direktor elmondta, hogy a kecskeméti társulat tagjai kiválóan megállják helyüket az operában, és kitűnő vendégművészeket hívtak meg a kettős szereposztásban játszott produkcióba. Kiemelte, hogy szép időszak volt a nem egészen hat hetes próbafolyamat. 

Különlegességként említette, hogy egyszerre mintegy tízen játszanak a színpadon, amihez kiváló hangi és színészi adottságok szükségesek. 

A darab Dante Isteni színjátéka egy részletének feldolgozása: az operában szereplő Buoso Donati, akinek örökségére fenik fogukat a rokonok, családi kapcsolatba került Dantéval. Érdekesség, hogy Károly Kati zenei vezető is játszik a darabban. Cseke Péter kiemelte, hogy negyedik éve játszanak operát, és tudatosan építkeztek a kezdetektől a jelenig.

Az operairodalom egyik legismertebb áriája (O mio babbino caro) Laurettához, a címszereplő Gianni Schicchi lányának szerepéhez kötődik, amit Németh-Nagy Johanna és Haraszti Elvira kettős szereposztásban játszik. Haraszti Elvira első operaszerepe a tiszta lelkű Laurettáé. Mint fogalmazott, hálás szerep, hiszen nincs benne az örökségért folytatott machinációban, ezért nyugvópontot, de áriájával egyben tetőpontot is jelent. Eddig főként operettekben mutatta meg tehetségét az énekművész, ezért kihívás számára az operai szerep, részben a világhírű énekesek által is előadott áriája miatt, de kiváló lehetőséget nyújt határai átlépésére.

Rinucciót, Lauretta szerelmét Tötös Roland és Serbán Attila játssza. 

Serbán Attila saját műfajából, a musicalből kilépve alakít operai szerepet. Hangsúlyozta, hogy megtisztelő volt a felkérés, és első alkalommal dolgozhat Cseke Péterrel. Korábban sok közös munkája volt Szente Vajkkal, és volt egy Elizabeth-beugrása is, valamint Bánkot is énekelt Kecskeméten. Bánkhoz képest Rinuccio még nagyobb kihívást jelent számára, és mindent megtesz, hogy megfeleljen az elvárásnak.

Az operát a Kecskeméti City Balett (KCB) Carmina Burana előadása követi Barta Dóra tagozatvezető rendezésében. A rendező elmondta, hogy a közösségi élmény ereje, a zene és a kórus különös együttese csábította arra, hogy egyedi interpretációját adja Carl Orff középkori diákdalokra írt művének. A tánctagozat vezetője kifejtette, hogy az előadás kevésbé cselekményes, sokkal inkább a képekben gondolkodás jellemzi, illetve a cselekmény finom szálát csupán a főszereplő transzcendenssel való kapcsolata jelenti.

A balettben 12 táncos szerepel, így vendégművészeket is meghívtak az előadásra, mások mellett Wéninger Dalmát, aki az egyik főszerepet táncolja. 

A rendező kiemelte, hogy a vendégtáncosok nem megbontják a társulat egységét, sokkal inkább emelik azt. Barta Dóra arról is beszélt, hogy az új előadás önmagában is megállja a helyét, és a Nemzeti Táncszínházban is bemutathatják majd a későbbiekben.

A főszerepet Nagy Nikolett táncolja. Elmondta, hogy mivel nem cselekményes műről van szó, nagy szabadsága volt megrajzolni karakterét. Esetében már megszokott, hogy az előadásba beleszövik saját koreográfiáit is, melyre itt is lehetősége nyílt a táncművésznek.

A Gianni Schicchi és a Carmina Burana premierje pénteken 19 órakor lesz a nagyszínházban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!