Mohácsi csata

2023.09.30. 16:42

Bajaiak is teljesítették a lovagi zarándoklatot

A Mohácsi csata 500 éves évfordulójára készülve évente lovagi zarándoklatokat tart a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány a Báta–Mohács útvonalon. Az első zarándoklatot nyár végén rendezték meg, főszervezője a bajai születésű Zsolnai Gábor, a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány kurátora, valamint a Bajvívó Magyarok Hagyományőrző Egyesület vezetője volt.

Márton Anna

A Mohácsi csata 500 éves évfordulójára készülve évente lovagi zarándoklatokat tartanak

Forrás: Beküldött fotó

A tervek szerint évi rendszerességgel valósul meg a kemény túra, egészen a fél évezredes évfordulóig, azaz 2026-ig. Az Első Lovagi Zarándoklatot több bajai hős is teljesítette, köztük volt négy fő a Dél Lovag Hagyományőrző Sportegyesület tagjai közül. Gyulánszky Milán elnök, szablyavívó edző a túráról számolt be hírportálunknak.

– Valójában ez egy tisztelgés a mohácsi csatában elesett hősök előtt. A zarándokút felért egy teljesítménytúrával, 26 kilométert tettünk meg, erőltetett menetben, korabeli, középkori fegyverzetben, viseletben, az utolsó szakaszon néhányan páncélban – mondta a bajai lovag. Ehhez társult a 38 fokos hőség azon a napon. A lovagok Bátán, egy szentmisén vettek részt, ezután elindult a menet Mohácsra. Mentében, csizmában, korhű fegyverekkel meneteltek, zarándokoltak a mai lovagok. A férfiak mellett nők is részt vettek a túrán, köztük egy bajai hölgy is teljesítette a távot. A terep nagy része lejtős, emelkedős, löszös talaj volt. Szinte végig a tűző napon haladt a menet. Közel hat órát gyalogoltak a lovagok a nyári melegben.

Forrás: Beküldött fotó

– Szentmisével kezdődött az esemény, megáldottak minden résztvevőt, az arcunkra és a tenyerünkre is kaptunk áldást. Úgy gondolom, hogy a tiszteletadás volt a legfőbb célja a zarándoklatnak. Minél jobban éreztem a fizikai megterhelést, annál inkább elöntött az a lelki erő, ami a motivációt adta erre az útra. A honvédőknek – akik 1526-ban végigjárták – csak a kezdet volt ez az út. Hiszen még csak ezután várt rájuk egy mindent eldöntő küzdelem az ellenséges csapatokkal, akik hatalmas túlerőben voltak. Mivel az utóvéd feladatkörrel voltam megbízva a zarándoklat alatt, a legmegterhelőbb az volt számomra, hogy nem tudtam állandó tempóban haladni, többször meg kellett szakítanom a lendületet, ha valaki lemaradt. De ezzel együtt pluszerőt is adott, hogy teljesítenem kellett egy rám bízott feladatot – mondta Gyulánszky Milán.

Forrás: Beküldött fotó

Véleménye szerint több fiatalt is be lehetne vonni a lovagi túrába, ha a nemzeti öntudat erősödne.

– Beszélgettem egy fiatal katonasráccal útközben, aki nagyon keményen menetelt végig, komolyan vette a zarándokutat. Én folyamatosan trenírozom magam, de ilyen teljesítménytúrán még nem vettem részt. A monoton tűrőképességem megfelelőnek bizonyult. Amikor a vége felé közeledtünk, olyan érzésem volt, mintha nem olyan rég indultunk volna, pedig rettenetesen fáradt voltam. A legszükségesebb felszerelést vittem magammal. Tudtam, hogy csak nagyon minimális ételre lesz szükségem, mert az emésztés csak lelassít. Gyümölcsszeleteket vettem magamhoz és a folyadékpótlásra megpróbáltam odafigyelni. A nap ellen egy légiós sapkával védekeztem, ami a tarkómat is lefedte. Ezen kívül egy kézi adóvevő rádió is volt nálam, amivel a kapcsolatot tartottam az élen haladókkal és a vízellátó autóval. Ami nem a szükséget szolgálta, az a kard volt, amit mindvégig az oldalamon viselve vittem. De hát ettől is volt lovagi a zarándoklat – sorolta Gyulánszky Milán.

A katonák málhazsákkal, a hagyományőrzők szablyával, zászlóval, az egyik csapattag erre az alkalomra készített másfél kilogramm súlyú kétkezes karddal menetelt (a kard eredetije a Mohácsi Nemzeti Emlékpark múzeumában látható, szándékosan erre az alkalomra lett rekonstruáltatva). Sokan dolmányban indultak neki a túrának, de a nagy meleg miatt ezek előbb-utóbb lekerültek. A hagyományőrző csizmákat is felváltották az edzőcipők.  A lovagi túrán néhány 12–14 év körüli gyerek is részt vett.

– Az indulásnál kísért minket egy 60 év körüli úr is, aki egy mankóval tudott csak közlekedni, ő is részt szeretett volna venni a túrán, de egy kis beszélgetést követően meggondolta magát. Amikor beértünk Mohácsra, a térre, ez az elszánt ember ott várta a csapatot – fogalmazott a bajai szablyavívó edző.

Zsolnai Gábor főszervező örömmel mondta el, hogy többeknek egy életre meghatározó élményt jelentett a túra a saját bevallásuk szerint. Mint mondta, erre az alkalomra Kolozsvári Gergely faszobrász művész, egy XVI. századi magyar reneszánsz stílusú keresztet faragott, két évig dolgozott az alkotásán. A lovagi zarándoklat Mohács főterén ért véget egy körmenettel.

Forrás: Beküldött fotó

– Négyméteres keresztet készített a fafaragó, kétméteres feszülettel. Szerintem az utóbbi pár száz évben ilyen nem készült Magyarországon. Mohács főterén egy fáklyás bajvívással is adóztunk a hősök emlékének – mondta Zsolnai Gábor, aki egy bajvívó iskolát vezet, 150 tanítvánnyal. Több tanítványa is részt vett a lovagi túrán. Szerinte nagyon nyitottak a mai fiatalok a lovagi magatartás iránt. Testnevelési órák vagy szakköri foglalkozások alkalmával szablyavívást, kardvívást, párbajvívást tanítanak a gyerekeknek, akik nagyon fogékonyak. Azok közül, akik teljesítették a lovagi zarándoklatot, többen már a jövő évi túrára is jelentkeztek.

– Remélem, minél többen lesznek azok, akiknek nagyobb a vágya, mint a félelme. Ez egy kemény menet, de teljesíthető. És a fizikai megterheléssel párhuzamosan lelkileg töltődik az ember – zárta gondolatait Gyulánszky Milán.

A mohácsi csata 1526. augusztus 29-én zajlott le, Mohács környékén, a pontos helyszín még vita tárgyát képezi a történészek között. 1526-ban II. Lajos király az ország vezetőivel a bátai kegytemplomban járult a szentségekhez, itt tartották a mohácsi csata előtt az országtanács utolsó ülését, és innen indult a sereg a végzetes csatába. Mint ismeretes, a csata elsöprő oszmán győzelemmel zárult. A vereség oka egyesek szerint a széthúzó magyar nemesség és Szapolyai János szándékos késleltetése, mások szerint az, hogy az akkori Oszmán Birodalommal szemben egyetlen európai államnak sem volt esélye, így Magyarországnak sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!