Verseny

2023.06.24. 07:01

Kihirdették az Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat nyerteseit Kecskeméten – galériával

Vasárnapig tart a Hungarikum Fesztivál Kecskemét főterén. Ennek egyik eseménye volt az „Aranyhomok Hungarikum” rajzpályázat eredményhirdetése csütörtökön.

Sebestyén Hajnalka

A rajzpályázatra sokan pályáztak, 218 alkotást neveztek be

Fotó: Bús Csaba

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület idén második alkalommal hirdette meg az „Aranyhomok Hungarikum” elnevezésű rajzpályázatát Kecskemét és tagtelepülésein általános iskolás korú gyermekek részére két kategóriában 5-6., illetve 7-8. osztályosok számára. Olyan alkotásokat vártak, amelyen egy kiválasztott hungarikum vagy akár több is megjelenik gyerekszemmel.

A szervező célja, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsék a magyar népi hagyományok iránt, hogy ezáltal az értékes kultúra fogyasztójává váljanak, büszkék legyenek magyarságukra. A rajzpályázatra sokan pályáztak, 218 alkotást neveztek be. Kecskemétről, Jakabszállásról, Szentkirályról, Tiszaalpárról, Ballószögről, Kerekegyházáról, Ladánybenéről és Lakitelekről összesen 183-at. A célcsoport a kistérség településein élő diákok voltak, de örömmel vették a szervezők, hogy a kistérségen kívülről is érkezett 35 alkotás, közülük két kategóriában egy-egy különdíjat osztottak ki.

A zsűrizésben részt vett Horváth Mária rajzfilmrendező, grafikus, Kecskemétfilm Kft. munkatársa, Gál Szilvia, Orgovány polgármestere, és Váradi Katalin, a Kecskeméti Református Általános Iskola rajztanára.

A beérkezett pályaművek egyéni módon jelenítették meg a hungarikumokat. 

Volt, aki vegyes technikával, színesben, volt, aki fekete-fehérben prezentálta elképzelését. A térbeliséget hangsúlyozó tanulmányrajzoktól kezdve a forma leegyszerűsítéséig, megannyi ötlettel, humorral gazdagítva készítették el az alkotók a jobbnál jobb képeiket. A zsűri a képkomponálást, az eszközhasználatot sajátos látásmódot tükröző alkotásokat tartotta kiemelendő értékeknek. A hungarikumok széles tárházából válogatva nagyon színvonalas tárlatot tudtunk összeállítani ezekből a képekből. Az ifjú művészek töretlen lelkesedésükről tettek tanúbizonyságot. 

A következő eredmények születtek. Az 5-6. osztályosok kategóriájában Kecskemét és térsége helyezettjei: 1. helyezett lett megosztva Nyeste Vivien (Kecskeméti Református Általános Iskola) és Orlik Panka Krisztina (Jakabszállási Általános Iskola), 2. helyen végzett Kovács Jázmin (Kecskeméti Béke Általános Iskola), 3. helyezést szerzett megosztva Popper Jázmin (Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola) és Magyar Botond (Kecskeméti Móra Ferenc Általános Iskola). 

Szintén az 5-6. osztályosok kategóriájában Kecskemét és térségén kívüli különdíjat ítéltek meg Miczura Melissza Zsókának (Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola Berettyóújfalu).

A 7-8. osztályosok kategóriájában Kecskemét és térsége helyezettjei: 1.. helyezett lett Zsákai Kitti (Kecskeméti Béke Általános Iskola), 2. helyen végzett Birizdó Laura (Kecskeméti Református Általános Iskola), 3. helyezést szerzett Berbekár Johanna (Kecskeméti Katona József Gimnázium). Különdíjat vehetett át Barna Nóra (Kecskeméti Katona József Gimnázium). 

Ugyanebben a kategóriában a Kecskemét és térségén kívüli különdíjat Bujdosó Barbara nyerte el (Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola Berettyóújfalu).

Minden díjazott részt vehet a Kecskeméti Rajzfilmstúdió stúdiólátogatásán csoportosan, előre egyeztetett, szeptemberben szervezett időpontban.

 

 



 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!