kultúra

2021.04.27. 20:00

Állandó kiállításon mutatják be a település értékeit Gátéron

Az alig ezer lélekszámú falu húsz helyi értékkel büszkélkedhet, melyeket a községháza udvarán kialakított kiállítóteremben bárki megtekinthet. Nemrég Falukönyvet is készítettek, most pedig az elszármazottak találkozójára készülnek. A részletekről Jánosiné Gyermán Erzsébet számolt be hírportálunknak.

Vajda Piroska

Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester munkatársainak mutatja be az elkészült tárlatot

Fotó: Vajda Piroska

Hét éve alakult meg a települési értéktárbizottság, amely az elmúlt évek alatt húsz értéket vett nyilvántartásba. Ezeket ismerheti meg az egykori orvosi rendelőből kialakított bemutatótérben a nagyközönség. Valamennyi helyi értékről plakát, úgynevezett roll-up is készült. Mivel ezek könnyen szállíthatóak, akár vándorkiállításon is be tudják mutatni Gátér helyi értékeit – tudtuk meg Jánosiné Gyermán Erzsébettől.

A polgármester asszony elmondta, első körben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatásból hat hordozható plakátot készítettek el, a többit pedig a Hungarikum-pályázaton elnyert 3,3 millió forintos támogatásból valósították meg. Szintén ebből a keretből finanszírozták a községháza udvarán üresen maradt régi orvosi rendelő átalakítási munkálatait. Az igényesen kialakított bemutatótérben a helyi gyűjtők gyűjteményéből és az alkotók munkáiból kaphatnak ízelítőt a látogatók.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy a helyi értékekről szórólapokat is készítettek. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy időről időre a falu lakossága számára felfrissítsék ezeket az információkat. Az értéktár új értékeit minden év augusztus 20-án mutatják be a helybelieknek. De hogy a régiekre is emlékezzenek, elkészítették az összefoglaló szórólapot, amelyet minden háztartásba eljuttattak. Jánosiné azt is elmondta, hogy 2017-ben készítettek egy dossziét is, amelybe betétlapokon kerültek be a helyi értékek. Az azóta felvett értékekről most újabb betétlapokat szerkesztettek és ezt is minden család megkapta.

– Ezt azért is tartjuk fontosnak, hogyha a családokhoz vendégek érkeznek, akkor be tudják mutatni, milyen gazdag értékekben Gátér

– hangsúlyozta a településvezető. Hozzátette: a helyi értékeket bemutató állandó kiállítás ünnepélyes megnyitóját a járványveszély miatt későbbre halasztották, de a tárlatot bárki megnézheti a polgármesteri hivatal nyitvatartási idejében, hétvégén pedig előre egyeztetett időpontban.

A polgármester arról is beszámolt, hogy képeslapot is kiadtak a faluról, amely szintén a helyi értékeket mutatja be. Ezt elsősorban a július 3-i elszármazottak találkozójára készítették, vendégeiknek szeretnék ajándékba adni.

A napokban megjelent Falukönyvet szintén pályázati forrásból adták ki. A helyi identitás és kohézió erősítése című pályázaton 1,3 millió forint támogatást nyertek.

Ebből az összegből nemcsak a Falukönyvet valósították meg, hanem a közösség építése, fejlesztése céljával több programot is szerveztek még a járvány előtt.

Ugyanakkor egy felmérés keretében arról is kérdezték a lakosságot, hogyan látják a falu jelenét, jövőjét, mire lenne igény ahhoz, hogy tovább erősödjön a faluban a közösségi élet.

A projekt célja az volt, hogy a múlt értékeire alapozva hogyan lehet fejleszteni a jövőt. Ez egy jó lehetőség arra, hogy a falu vezetősége megtudja, milyen fejlesztéseket, programokat igényelnek a helybeliek – vélekedett Jánosiné, aki végezetül arról is beszámolt, hogy hamarosan elkezdődik a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése is, így a jövőben napelemekkel biztosítják a hivatal energiaellátást. Mindemellett az irodákat is rendbe teszik. Erre 10 millió forintot nyertek a Magyar Falu Program keretében.

Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester munkatársainak mutatja be az elkészült tárlatot
Fotó: Vajda Piroska

Régiségek, kézimunkák, motorok

A település helyi értékei a következők: Szent Anna-templom, Kis Illés munkássága, Kiss László régiséggyűjteménye, Rácz Lászlóné hobbigyűjteménye, szüreti felvonulás és bál, Szabó Sándorné gobelinmunkái, a temetői kereszt, a Fehér-tó, Gyovai Norbert arcképei, karikatúrái, Szivák Lajos óragyűjteménye, Rusz-kastély, a gátéri lovas postás, a Kismakkos Néptáncegyüttes, Rádi Józsefné citerajátéka, Vincze Sándor vőfély munkássága, a gátéri csíramálé, Gáll Roland kismotorgyűjteménye, a Gátér Ínyes Mestere Verseny, Gellér Csaba fafaragó munkássága, Bálint Gyula falvédő- és kézimunka-gyűjteménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!