Kultúra

2021.01.24. 17:21

Kiállítás nyílt Kiskunmajsán, az egykori kenyérsütő házban

Különleges kiállítással gyarapodott a majsai tájház, ahol szinte megelevenedik a hajnali kenyérsütések illata. Az 1850-es években épült házban az ínycsiklandó illatok sokáig teljesen természetesek voltak, hiszen egykoron kenyérsütő házként szolgált, s a korabeli feljegyzésekben is így szerepel az épület, ami a település szélén, szél- és szárazmalmok közelében helyezkedett el.

Tapodi Kálmán

A tárlaton bemutatják, hogy a különböző gabonafajtákat miként hasznosították a gazdaságokban

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Majsa terjeszkedése során a belváros része lett a szabad­kéményes, háromosztatú ház, ahol még az utolsó tulajdonos, özvegy Tóth Istvánné eredeti bútorai is megtalálhatók. 1981 őszén döntött úgy a helyi kultúrélet mecénása, a Jonathermál Termelőszövetkezet, hogy tájházat létesít az Ady utcai nádfedeles, öreg épületben.

A többszöri felújításon átesett tájházban nemrégiben egy tematikus kiállítás nyílt. A Tarlóhántástól a kenyérszegésig elnevezésű állandó tárlaton végigkövethető a kenyér útja a magvetéstől az aratáson át, míg az asztalra kerül az egyik legalapvetőbb táplálékunk. A búza a magyar néplélekben az életet is szimbolizálja, mert a gabona egész évre meghatározó volt a paraszti családokban.

A tárlaton bemutatják, hogy a különböző gabonafajtákat miként hasznosították a gazdaságokban
Fotó: Tapodi Kálmán

– A tárlattal, a hagyományos életmód felidézésével azt szeretnék bemutatni, hogy milyen hosszú út, és egész éves, küzdelmes munkára van szükség a mindennapi kenyerünk elkészültéig – mondta el Vadkerti Rita, a tájházat is működtető Konecsni György Művelődési Központ igazgatója, aki hozzátette: a kiállítást megtekintő fiatalok egyértelmű választ kaphatnak arra a tiszteletre és megbecsülésre, ami a kenyeret övezi, hogy a kenyér pazarlása megbocsáthatatlan bűn.

A kiállítás több részből áll: a szabadtéri tárlókban és a melléképületekben bemutatják azokat az eszközöket, amiket eleink használtak a talaj előkészítésénél, a gabona elvetésekor, de az egykori betakarító gépekről is készültek fotók. Az őrlés, szitálás, kovászkészítés, dagasztás és a kenyérsütés áldásos munkáját is felelevenítik a múltidéző kiállítással. A főépület kemencéjét már nem fűthetik be, de épült egy új az udvaron, ahol időnként kenyeret is süthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!