ballószög

2021.01.22. 09:26

Félórás videó készült a magyar kultúra napja alkalmából

Pénteken 18 órakor a magyar kultúra napja alkalmából helyi alkotók, fellépők közreműködésével vetít online előadást a ballószögi falu­ház.

Sebestyén Hajnalka

A félórás műsor videója a Faluház és Könyvtár, Ballószög Facebook-oldalon látható, illetve később vissza is nézhető.

A faluházban dolgozó, kultúrával foglalkozó szakemberek célja az volt, hogyha személyes jelenlét mellett nem is, de legalább online formában tisztelegjenek a magyar kultúra nagyjai előtt. A félórás műsor sokszínűségét mutatja, hogy versek, hangszeres játékok, néptánc és népdal is helyet kapott benne. Valamennyi résztvevővel egyénileg készítették el az anyagot, majd összevágták egy videóvá.

A kultúranapi összeállításban a versmondás vonalat erősíti Somogyi Lajos polgármester és Jobbágyné Pintér Eszter, a helyi identitást erősítő pályázat szakmai vezetője egy-egy verssel, valamint Nádudvari Róbert megzenésített verssel. A népi vonalat képviseli a községben élő Demeter József székely ember, aki magyardellői népzenét játszik hegedűn. Néptáncot mutat be a Kincsecskék felnőttcsoportja, népdalokat énekel Gáspár Dávid, a helyi identitást erősítő pályázat közösségfejlesztője. Klasszikus zene is helyet kap: Kovács Dávid, a Líra zeneiskola intézményvezető-helyettese orgonán játszik. A helyi Kossuth Lajos Általános Iskola énekkara pedig a Himnuszt adja elő. Mesét mond Nagy Gabriella művelődésszervező.

A videós összeállítás végén pedig megemlékeznek a közelmúltban elhunyt, Balló­szögön élt és alkotott Gróf Zoltán festőművészről, aki nagy tiszteletnek örvendett a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!