Szabadszállás

2019.03.15. 12:00

A márciusi ifjakra, a szabadságharc hőseire emlékeztek a szabadszállásiak

Kiállítással, ünnepi műsorral majd fáklyás felvonulással emlékeztek meg 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójáról csütörtökön Szabadszálláson. A program gobelin kiállítással kezdődött a József Attila Közösségi Házban. A helyi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak műsora előtt dr. Báldy Zoltán polgármester mondott beszédet.

Gulyás Sándor

– A magyarok számára a szabadság soha nem csupán cél volt, hanem eszköz is. Eszköz ahhoz, hogy népnemzeti létünket kiteljesítsük. Ebből fakadt a 48-asok elszántsága, megingathatatlan hite is, akik rendíthetetlen elszántsággal védték az áprilisi törvényekkel megalkotott, biztosított jogállamot. Történelmi örökségünk, az az igazság, miszerint a szabadság és a rend nem ellentéte egymásnak. „Ahogyan a szabadság nem szabadosság, a rend sem szabadsághiány”- idézte Antoine de Saint-Exupéry gondolatát a városvezető.

A hagyományos fáklyás felvonulás a város főteréről indult, majd megérkezett az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes kíséretében a Petőfi-szoborhoz, ahol Vanyurné Lázár Erzsébet, a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője emlékezett a sorfordító eseményekre, a forradalom hőseire.

– A márciusi ifjak cselekvő aktivitása, hazaszeretete, tenni akarása követendő lehet számunkra. A hősök életpéldájukkal mutatták meg, hogy kik voltunk, kik vagyunk és kikké lehetünk. A márciusi ifjak példát mutattak abban is, miként dolgozhatunk mindannyian a magunk helyén, a magunk lehetőségei szerint nemzetünk, lakóhelyünk és családunk javára. A szabadságharcosok megértették, hogy a haza ott van, ahol az emberek szeretnek élni, ahová tartoznak, ami hozzájuk tartozik. Nem áhítozzák a másét, megbecsülik, értékelik a magukét. A haza ott van, ahol emberöltők óta ugyanazon a nyelven szólítjuk meg egymást, ahol magyarul meséljük a mesét, magyarul éljük a mindennapokat – hangsúlyozta beszédében az igazgatónő.

A megemlékezés zárásaként a város, az intézmények és a civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a Petőfi-szobor talapzatánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!